fbpx

100 години от рождението на Вълкана Стоянова

Written by on 12/07/2022

100 години от рождението на Вълкана Стоянова

На 13-ти юли се навършват 100 години от рождението на великата и непрежалима, Вълкана Стоянова – Майката на народната песен. Жена, майка и певица, която е оставила най-значимата диря в историята на българската народна музика.

Българската народна певица Вълкана Стоянова е родена на 13 юли 1922 г. в стралджанското с. Люлин.

Тя е единадесето дете в многолюдно семейство, от които 4 доведени и 6 заварени. Самата Вълкана е единственото природено дете, връзка между сестри и братя от различни майки и бащи. Родителите Дена Минчева и Стоян Проданов успели да създадат задружно и добро семейство, да обградят с обич всички деца. Голяма е радостта на всички като виждат дарбата на детето Вълкана да пее. По-късно тя твърди че е наследила певческите си умения и от двамата родители както и от единия си бащин брат, който бил свещеник и имал чудно красив глас.
Големия репертоар от песни на Вълкана са наследство най-вече от майка й, а усвояването им ставало по седенки и сборове. Самата Вълкана разказва, че има предпочитание към бавните , трапезни песни, в които се разказват различни случки от живота на хората. Певческата й кариера започва още като дете. Тя се изявява от 10-11 г., на 14 вече я смятат за зряла певица, пее на събори и фестивали, а репертоара й включва над 300 песни.

Поклон!


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist