fbpx

Стоян Петков е традиционалист и в кухнята

Написано от от 12/11/2019

Стоян Петков е традиционалист и в кухнята

Стоян Петков е свързан с народната традиция не само като певец и водещ на авторско предаване по Фен Фолк ТВ. Традиционалист съм и в кухнята, обичам нашите български ястия, казва той пред „Всичко за семейството“. Макар че пътува непрекъснато и има доста работа, когато му остане малко свободно време, се развихря в кухнята. Твърди, че не е кой знае колко добър кулинар, по-скоро е старателен и любопитен. Но след това се впуска да обяснява в такива тънкости, че май е доста скромен. Готви с мерак, но винаги се старае да спазва правилата на здравословното хранене, да набляга на пресните плодове и зеленчуци. Денят му започва с плод, препоръчва го на всички. Наистина е супер тонизиращо и за организма, и за доброто настроение. Но няма да си кривя душата, понякога сутрин обичам да си направя и така обичаните домашни мекици, споделя Стоян. Не си меси сам тестото, купува готово. Но внимава да не прекалява с тези тестени вкуснотии, ограничава се в изяденото количество. Националната ни кухня предлага такова голямо изобилие от продукти, има варианти човек да си сготви нещо хем вкусно, хем здравословно, смята любителят кулинар.

Стоян Петков

 

Често пътува из страната на събори и учи рецепти. В село Жабокрът, Кюстендилско, на празника на зелника за първи път опитал тази вкуснотия. Измолил си рецепти от услужливи местни майсторки. Още не ги е пробвал, леко е притеснен дали ще му се получат. Но поне вече знае, че не става дума за баница със зеле, а със зелении. Впечатлен е по колко различни начина я приготвят. Някои слагат кайма, дори цели парчета месо, гъби. Общото е голямото количество лук в плънката. Слага се и сирене. „Хората запазват традицията и я предават на дъщери, снахи и внучки“, казва Стоян. Много е слушал за родопския пататник и се надява да го опита на място, за да е с автентичен вкус. Защото е пробвал различни варианти на рецепти, но колеги са му казали, че не е съвсем същото. Първите опити в кухнята на Стоян са в студентските години. Докато учел в музикалната академия в Пловдив, му писнало от ядене по заведения и столове. Понеже обожава супите, си сготвил хубава гъста картофена супа. Спомнил си и какво е виждал от баба си, на която е кръстен. Тя била изявен готвач в Ямболския край, професионалист и в ястията, и в десертите. След това студентът се специализирал в гювечетата, дето от всичко стават. Свикнал да импровизира и само от няколко продукта да си сготви нещо вкусно. Научил се да прави и мусака. Живот и здраве, когато се задомя, се надявам да впечатля бъдещата си съпруга и с готварските си умения, смее се левентът. Сърцето му е свободно, така че освен песните гозбите са другият му скрит коз.

Зелените салати са му любими, защото са богати на витамини. Напоследък е възприел и модата да добавя авокадо заради здравословните ползи. Иначе не си пада по прекалено тежки дресинги. Домати и краставици дори предпочита да хапва без нищо. Така им усеща вкуса. Една салата нарича „Калорийна бомба“. Помни я от ученическите си години, откраднал си рецептата от пицария. В нея има страшно много продукти, перфектно мезе е за аперитив с любим човек вечер.   Стоян не е от хората, които поне веднъж в седмицата ядат риба. Но се старае да не я пренебрегва. Обожава пъстърва под всякаква форма, най-вече печена на скара. Хек също прави често. Панира го по класическия начин с яйце и брашно, понякога ползва царевично или галета. Пилешките гърди готви на фурна. Нарязва ги на кубчета, овкусява със соев сос, червен пипер и малко олио. Нарежда ги в тава, отгоре слага шайби лук и полива с малко вода. Почти в края на печенето залива с гъбен сос. Не го вари отделно, а го сипва в тавата да се допече. За пиле с ориз съветва да внимавате с качеството. Случвало му се е да попада на доста труден за варене или прекалено мръсен. Лещата също му е любима. Няколко пъти я измива, преди да я вари. Слага сол, лук, морков, червен пипер, малко чесън в края. Чувал е, че на някои места я застройват, но на него не му допада така. Иначе се е убедил, че класическите ни ястия преминават през какви ли не метаморфози, във всеки край добавят нещо свое. Важното е, че оцеляват тези рецепти и не сме изцяло поробени от западната кулинария, доволен е родолюбецът. От манджичките са му любими гювечетата от картофи, червена и зелена чушка, лук, задължително залети с домати от домашна консерва. Нямат нищо общо с купените от магазина. Може да се добави и нарязан домашен суджук, плочка сирене. От чуждата кухня най-често прави спагети болонезе. Подправя каймата с чубрица, лук и яйце, така му харесва на вкус повече. Запържва я, докато стане на трохи и сипва буркан с домати, предварително леко сварени да се сгъстят. Смесва със спагетите, но в тава. Отгоре стърже кашкавал, може да сложи и моцарела или пармезан, ако има в хладилника. Запича във фурната и се получава спагетена лазаня.

Стоян Петков

Стоян Петков

Повече клоня към сладките неща, най-обичам тях да приготвям, признава си Стоян. Особено бисквитена торта. Прави я с обикновени бисквити, които сиропира с компот. След това ги слепва с нишесте, което сам си вари на крем. Понякога добавя плодове – банан или портокал. Ако е останало домашно сладко от смокини или ягоди, идеално пасва на тортата. Мога да я изям веднага цялата, но чакам да стегне малко, признава Стоян. Друг негов специалитет е класически двуцветен кекс. Поставил си е за цел да се научи да приготвя сам блатове за торти, изчел е доста информация, но още не се е осмелил.

Стоян пази традициите и на сцената, и в кухнята. Миналата година по Коледа се развихрил и направил два вида баклава. Едната била стандартна с орехи, а в другата заменил ядките с локум, предпочита ягодов. Навил корите като за вита баница, изпекъл и залял със студен сироп. Как въртя баници вкъщи, само аз си знам, смее се Стоян. Първата направил пак в студентския си период. Естествено, с готови кори. Но от баба си знае тънкостите на точенето. Той харесва да има повечко яйца в плънката, така баницата се надува повече. Често добавя половин кофичка кисело мляко и малко лимонада, както правят в Ямболско. Най-бързият вариант е накъсана баница. Корите буквално се накъсват в тавата и се поливат с плънката. Супер си се получава и така баницата. Наскоро си приготвил за закуска банички от бутер тесто. Но не обикновените пурички с пълнеж от яйце и сирене. Цялото парче тесто го намазва с лютеница, слага колбас и топено сирене, подправки. Навива на руло и го реже на кръгчета. Нарежда ги върху хартия за печене и стават много хубави охлювчета. С чаша айран са чудесна закуска. Преди години Стоян имал доста сериозен проблем с килограмите. Запазил си е снимки в личния архив и да му напомнят, че е добре да си приготвя домашна храна, но да внимава да не прекалява с яденето. Бил стигнал над 90 килограма, доста пухкаво детенце. На 20 се взел в ръце и се подложил на гладолечението на Лидия Ковачева с ябълки и билков чай на всеки два часа. Така свалил 30 килограма. Отчита като грешка, че на своя глава правил всичко, а трябва да е под лекарско наблюдение. От това време му останал железният принцип всеки ден да започва с чаша гореща вода. Където й да е, преди кафето си пие водата. Избягва и вечер късно да яде обилно. Обичам да хапвам, не крие Стоян. Но винаги има едно на ум и си слага спирачка. Може би скоро няма да изгори „онези“ снимки, които са му като обеца на ухото.

Автор: Пепа Йорданова за в-к „Всичко за семейството“


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track
TITLE
ARTIST