fbpx

Разпети Петък!

Written by on 03/05/2024

Разпети Петък!

Днес е Разпети петък – най-тъжният и тежкият ден от Страстната седмица. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Исус Христос – „изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, е принесен в жертва за греховете на цялото човечество“.

На този ден Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело.

На утринната служба се четат дванайсет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (страданията – от църковнославянски) на Исус Христос, a запалените свещи в ръцете на вярващите символизират величието на Спасителя по време на страданията му. Това е най-тъжният и тежкият ден от цялата седмица, неслучайно именно в този ден постът е особено строг – църквата повелява тогава да не се яде нищо и да се пие само вода.

Според църковните канони през деня не се служи Света литургия. На вечерната служба в храма се съпреживява Христовата смърт – изнася се Христовата плащеница, с която е завито тялото Христово след свалянето му от кръста.

На Разпети петък вярващите ходят на църква, минават три пъти под масата за здраве, след което целуват разпятието. След това оставят на масата пред него яйцето и здравеца, които са донесли.

Не е случайно онова, което старите хора казват за Разпети петък: „На този ден и птичката гнездо не вие“. На днешния ден е абсолютно забранено да се подхваща, каквато и да е работа.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist