fbpx

Почитаме паметта на Свети Иван Рилски Чудотворец

Written by on 19/10/2021

Почитаме паметта на Свети Иван Рилски Чудотворец

Българската православна църква почита днес паметта на небесния покровител на българския народ – Св. Йоан Рилски Чудотворец. 

По традиция в навечерието на празника в основания от светеца манастир – Рилската света обител, се извършва всенощно бдение, а на самия 19 октомври се отслужва празнична Света литургия. Патронен празник чества и Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, както и многобройните храмове, посветени на светеца. Днес е и Денят на българския лекар. 

Преподобният Иван Рилски е роден през 876 г. в село Скрино в Осоговската планина около река Струма /край Дупница/. До 25-годишната си възраст бил пастир. От крехка възраст в душата му започнала да се развива и крепне вярата. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири.

Подтикнат от желание за подвиг, Иван постъпил в близкия манастир „Св. Димитрий“ под самия връх Руен. Приел монашество, но не останал задълго в манастира, а се отдал на живот в пълно уединение, молитви, пост и лишения. Подвизавал се на много места, докато най-после се установил в рилската планина, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече над хиляда години.

Чудотворец, молитвеник, познал Бога чрез непрестанна молитва, пост и въздържание, Св. Йоан Рилски възпитавал у народа крепка вяра, нелицемерна любов и надежда. Знаменателна е срещата на подвижника с българския цар, който извървял повече от 120 километра, за да се види със светеца.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist