fbpx

Полина Порумова и Минчо Минчев: В семействата ни фолклорът е на почит

Written by on 18/07/2019

Полина Порумова и Минчо Минчев: В семействата ни фолклорът е на почит

1.Ще участвате в конкурса за нова авторска песен на фестивала Пирин фолк! Какви са очакванията Ви?

Полина- Щастлива съм, че за втора поредна година ще взема участие в конкурса за нова авторска песен на престижния фестивал ,,Пирин Фолк“ Сандански. Очаквам срещи, запознанства с нови хора и приятели. Настроени сме с положителна енергия и смятам, че песента ни „Сърце от Пирина“ ще се хареса на слушателите и зрителите, което е най – важно!

Минчо – На първо място очаквам да се срещнем с много нови интересни и креативни хора, от които можем да черпим вдъхновение, интересни идеи за в бъдеще, а защо не и нови хоризонти за съвместна работа.

2.Притеснявате ли се от конкуренцията, как се справяте с нея?

Полина – Не, няма защо да се притеснявам от конкуренция, напротив, тя е важна във всяка една сфера, когато е силна, можеш да черпиш знания и опит.

Минчо – Конкуренцията не ме притеснява, а напротив, аз ценя добрите автори и изпълнители, които дават стимул на всички останали да работят и да усъвършенстват себе си все повече и повече, за да има пример за едно добро музикално ниво.

3.В какво е вашата сила като дует?

Полина – Най – важното за мен е, че работим върху изцяло авторска музика и това ни дава ,,сила“, текстовете са близки до хората и до техните преживявания. Голям плюс е това, че Минчо освен певец е музикант, а най – приятно и лесно се работи с професионалисти.

Минчо – Смятам, че нашата сила като дует е съвкупност от гласови данни, талантът, визията, стила, начина, по който поднасяме нашите песни.

4.От кога пеете заедно, как се открихте или Ви откриха?

Полина – Работим заедно от много скоро, но усетихме, че гласовете ни си пасват като тембри и звучене, както и музикалната ни мисъл се припокрива. Това е причината, поради която създадохме първата ни дуетна песен ,,Петровден“, която заснехме с екипа на Фен Фолк ТВ и се излъчва именно по тази национална фолклорна телевизия.

Минчо – Пеем неотдавна заедно и решихме да направим нашия първи проект ,,Петровден“. Смятаме,  че се получи добре, което ни даде мотивация да направим още една авторска творба ,, Сърце от Пирина“, която премина първоначалната селекция и ще представим на сцената на Летния театър на ,,Пирин фолк“ 2019г.

5.Мислили ли сте за име на дуета?

Полина – Все още не сме мислили за име на дуета, тъй като тепърва започваме да работим заедно.

Минчо – Първите ни две авторски дуетни песни бяха създадени в порядъка на един месец, за това кратко време не сме обмисляли идея за име на дуета, а и с нетърпение очакваме момента за нашата дуетна изява на Пирин фолк, както и отзивите за нашата втора песен!

6.И двамата имате музикално образование, което ще рече, че отдавна се занимавате с нар. Пеене, помните ли първите си изяви?

Полина – Разбира се, първата ми изява в музикалното училище беше на конкурса ,,Орфеево изворче “ в гр. Стара Загора, където спечелих Специалната награда на фондация ,,Български фолклор “.

Минчо –  Завършил съм специалност ,,Тамбура“ и от малък започнах да свиря и да опознавам този музикален инструмент, спомням си първата ми изява, която беше на сцената на НУФИ ,, Филип Кутев “ гр. Котел, а аз бях само на 7 години, почувствах се точно на мястото си, уверен в себе си, разбрах, че това е моето призвание!

7.От кого сте наследили музикалния си талант?

Полина – В семейството ми фолклорът е на почит, чичо ми е акордеонист, ръководеше много самодейни хорове. Той изигра важна роля в моето израстване.

Минчо – В нашето семейство всички мои роднини и поколенията назад са имали музикални заложби и желание да изпълняват български народни песни. Смятам, че този талант ми е предаден през поколенията и ще продължава да се предава за напред.

8.Носители сте на много награди, какво означават те за вас?

Полина – Гордост, щастие и удовлетворение от труда, който съм полагала за всеки един конкурс. Ако си получил награда, значи вървиш в правилната посока на развитието си, разбира се има изключения.

Минчо – Наградите винаги носят удовлетворение и радост, но един изпълнител трябва да бъде самокритичен, да изисква от себе си както и да не спира да твори и самоусъвършенства  своите музикални проекти.

9.До къде се простира амбицията ви?

Полина – Най – важното за мен е образованието, то е преди всичко останало! Амбициите ми са свързани именно с него, както и издаване на сборник с автентични песни от Плевенско. Имам амбиция да се развивам в научната и преподавателска сфера.

Минчо – Надявам се моите музикални проекти да бъдат оценени положително и да се харесат, както на широката аудитория, публиката на Пирин фолк, така и на всички мои приятели, колеги и наложени имена в българската музика.

10.Извън сцената как минава един ваш ден?

Полина – Един мой ден е свързан с подготовка за изпити, развлечения, срещи с приятели и музика.

Минчо – Всеки мой ден извън сцената може да минава по различен начин, обичам да пътувам, да се срещам с приятели, да правя забавни неща, имам доста хобита, които нямат общо с музиката.

11.Работно или отмарящо лято ви се очертава?

Полина – Работно, но ще имам достатъчно време за почивка, релакс на плажа и други занимания!

Минчо – Със сигурност лятото  ми ще бъде работно,но ще намирам и време за баланса, който се изразява в почивка, плаж, хобита и различни интересни неща.

Автор: Надя Ушева за в-к „Дума“

 


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist