fbpx

Иван Паланов „Македонската песен е заложена в гените ми“

Written by on 14/06/2021

Иван Паланов „Македонската песен е заложена в гените ми“

Интервю за в-к „Над 55“
Автор: Валентина Иванова

Иване, нека почнем от началото – от кога датира твоята любов към фолклора ни и кой запали искрата?

Още от както имам ясни спомени! Като дете на 8-9 години, когато сме се събирали на трапезата, спомням си, че се е слушало македонска музика за фон! По повод или не, са се подарявали видео и аудиокасети на популярни фолклорни изпълнители или концерти като Пирин Фолк. И точно тогава, когато в първите седем години се сформира личността и характера на един човек, се заражда и културата към музикалния образец и ритмика. Така че семейството е основният двигател за насоката и любовта към музикалния жанр и фолклорната любов. Иначе и като ген ми е заложено, особено към македонската песен. Моят прапрадядо е родом от банското село Обидим, а по-късно се преселва във велинградското село Чепино. Семейството на баба ми пък се е славело с музикални певчески самодейски заложби, а баща ми свири на тромпет, акордеон и китара.

Разкажи ни повече за семейните ви традиции в музиката, какви са твоите спомени в тази насока?

Традиционно и тенденциозно винаги е било наслагвана с приоритет македонската песен. Като силен спомен останал в съзнанието ми е, че когато сме се събирали на имен или рожден ден, засвиреше ли се на акордеона, всички на масата запяваха в един глас.

Започваш да се занимаваш професионално с музика сравнително отскоро, а междувременно си завършил като образование нещо съвсем различно. Каква е връзката между двете?

Да, не съм предполагал, че нещата могат да станат толкова сериозни за малкото време, от което се занимавам с музика – около 4 години вече. Но явно е призвание, защото имам сериозна подкрепа и стимул от страна на продуцентите ми от Ара мюзик и вокалния педагог, с когото развиваме заложеното като потенциал. Колкото до професията ми като кинезитерапевт, още като ученик в 8 клас исках да изучавам подобна материя и да я усвоя професионално. Кинезитерапията е изключително престижен занаят с голям обсег на действие, особено когато си заложил и на школовката в НСА „Васил Левски“, от където излизат и първите професионални кадри в България!

С кои известни личности са се пресякли пътищата ти досега? Какво почерпи като опит и съвети от тях?

Първата много специална за мен личност е Илиян Михов – Баровеца. Той отвори вратата на музикалния свят в моя живот. Този човек ми даде първите стъпки на сцена и предствата за музикалното изкуство. Основата и увереността, която изгради Илиян, остава трайна следа за цял живот в мен и хората около мен. Като опит, както знаем всички, това е човек, който е видял много в тази професия, съответно дал ми е най-нужното, от което съм имал нужда в този момент – споделен опит. Участието ми на „Пирин Фолк“ Сандански 2019г. беше изцяло негова идея, което пък ми даде увереност и амбиция за нещо повече. И все пак взел съм толкова опит и съвети, колкото ми е позволил собствения интелект и възможност за съответния период. А Илиян е човек, който винаги ще ти даде това, което заслужаваш и то със същото желание, с което го искаш и самия ти. Втората личност с много голяма стойност за мен и вокалното ми надграждане е една от най-добрите фолклорни изпълнителки и вокални педагози с богат опит и стил Соня Чакърова. Млада и харизматична жена, която с изключителния си методически подход развива гласовите ми възможности, постановка и характерната орнаментика за македонското пеене.
Една от най интересните личности, с които ме запозна музикалния живот е композиторът, текстописец и един от основателите на фестивала „Пирин Фолк“ – Никола Ваклинов. Личност с характерно стилово звучене, дала много на музиката от тази фолклорна област и продължаваща да дава като лично за мен вече написа три авторски песни, които ще чуете до края на тази година

Какви народни песни обичаш да изпълняваш и ти лежат на сърцето? Защо точно те?

Песните от македонската фолклорна област са ми най на сърце. Те са пропити с много обич, тъга и радост. Във всеки един от тези аспекти на настроение ми харесват, понеже носят посланието на душата и сърцето. Казват изконни истини за живота и човешките взаимоотношения. Такива в моя репертоар са „Пиринска мома хубава“, „Любов или гурбет“, „Хоро се вие“, „До три ми пушки пукнаха“ и др.

Какво да очакваме като следващ проект от теб?

Проектите са няколко и са различни по характер и звучене. Определено са интригуващи и много различни от това, което сте чули от мен досега. За мен един изпълнител особено в самото начало на своя път трябва да опитва различното звучене, за да намери кое му лежи най-многo.
Сред публиката ти има хора от 5 до над 55 години. Разкажи за някоя интересна среща с почитатели с посребрени коси?

Много хубав въпрос, защото тази популярност, която лека полека се натрупва, носи и интерес от хора, които наистина ти се радват от сърце и това им е изписано на лицето. Най-честата реакция е да си направим снимка за спомен, да споделим емоциите от някоя песен, която им е любима. Една възрастна дама ме помоли да запея песента „Морен сокол пие“ на съпруга й, който стоеше до нея и така много го зарадвахме заедно.

Смяташ ли, че има трайно завръщане на интереса на младите хора към българския фолклор? Ако да, на какво смяташ се дължи това?

Да, определено ми прави впечатление. И колкото повече интерес привлича фолклорната ни палитра, толкова повече стимул ще имаме и самите ние: музиканти, аранжори и певци да бъдем по-продуктивни. Във всеки българин има кодиран импулс за хубавата народна песен, дори и да не я слуша ежедневно, а само в определени моменти. По-голямата част от нас имат любима народна песен, която ни кара да се гордеем, че сме българи. Идентичността ни, нашата богата култура и история, която е несравнима с друг народ, ме кара да вярвам, че все повече и повече хората ще харесват хубавата народна песен. А и това ни е заложено в гена.

Скоро се сгоди за дългогодишната си приятелка. Честито! Тя също ли се занимава с музика?

Благодаря за поздрава и хубавата енергия! С нея сме заедно вече от 9 години и за това време си доказахме, че нито минута от него не е минало напразно. Съответно най-естественото развитие на бъдещите ни планове заедно нямаше как да се случат без годежен пръстен. Светланчето, въпреки че не се занимава с музика, има невероятен усет за хубавата песен. Тя е моят барометър кое си заслужава и кое не. Енергията и късметът винаги са били на моя страна, когато тя е около мен!

На сватбата ви ще има ли традиционни български ритуали и народна музика или ще заложите на нещо по-модерно?

Дай Боже да се оправи положението в държавата и да направим една хубава и много емоционална сватба. А то е ясно, че по-голямата част от празненството ще си бъде както го повеляват традициите и обичаите.

Моля пожелай нещо на читателите на в-к „Над 55“!

На читателите на в-к „Над 55“ пожелавам да са здрави, щастливи, обичащи се и все така да се чувстват като на „35“!


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist