fbpx

Кандидатите за участие в 30-ото юбилейно издание на „Пирин Фолк“ – по-мотивирани от всякога

Written by on 04/07/2022

Кандидатите за участие в 30-ото юбилейно издание на „Пирин Фолк“ – по-мотивирани от всякога

Кандидатите за участие в 30-ото юбилейно издание на „Пирин Фолк“ – по-мотивирани от всякога

Селекционното жури единодушно: Кандидатите с авторски песни да бъдат по-взискателни към текстовете

На 2 юли в студийния комплекс на музикалната телевизия Фен Фолк ТВ в град София се проведоха селекциите за допускане до участие в конкурсите на „Пирин Фолк“ Сандански 2022 – за нова авторска песен на македонска основа и за изпълнителско изкуство, както и в конкурса за изпълнителско изкуство за деца от 8 до 15 години – „Детски Пирин Фолк“. Решени да покажат най-доброто от себе си, кандидатите бяха по-мотивирани от всякога. А поводът – 30-ото юбилейно издание на Фестивала.

Задачата да избере най-добрите авторски песни и изпълнения бе поверена на селекционното жури в състав: Юлия Цанкова – председател, Райко Кирилов, Гуна Иванова, Дали Иванова, Павлина Караджова и Ненчо Касъмов.

Сред десетките изпълнители от цялата страна тази година имаше засилено представяне на дуети, както и на няколко двойки близнаци. Кандидатите се надпреварваха да впечатлят не само с вокалните си умения, но и със специално подбрани визии. Някои бяха заложили на автентични носии, а други – на ръчно бродирани и подготвени специално за случая. Добрата подготовка и специалното отношение към конкурсите, което демонстрираха, определено развълнуваха журито. Не липсваха и спонтанни реакции като аплодисменти и прегръдки от някои от членовете му към участниците.

Изпълненията на живо за конкурсите за изпълнителско изкуство – за деца и възрастни, експертното жури оценява по четири критерия: точна интонация, стилова орнаментика, артистичност на изпълнението и вокалообразуване. За допускане до участие в конкурса за нова авторска песен на македонска фолклорна основа, оценяващите анонимно прослушаха подадените авторски песни и ги оцениха по следните критерии: принадлежност към македонска фолклорна област, композиция, аранжимент, текст и вокалообразуване.

Тази година видяхме нещо изключително. Особено сред кандидатите за „Детски Пирин Фолк“. Имаше няколко дуета, имаше и няколко двойки близнаци. А българският народ казва, че там, където се появят близнаците, обикновено се получава нещо много хубаво, защото това, което правят, става двойно по-добре“, коментира веднага след селекциите председателят на журито Юлия Цанкова. Тя определи фестивала като институция: „През годините Пирин Фолк успя да устои на всякакви моди, тенденции и влечения, запази се. И за мен това е най-ценното. А един фестивал да се превърне в институция, и то само за 30 години, е нещо изключително“, добави тя.

Юлия Цанкова

По отношение на селекцията на авторски песни и Юлия Цанкова, и останалите членове на журито се обединиха около мнението, че е имало много добри и разнообразни песни, но призоваха кандидатите да обръщат повече внимание и на текстовете си.

Имаше много хубави песни, много ни беше трудно да изберем. Имаше и такива, които макар добри, бяха далеч от македонската песен“, призна Райко Кирилов. По думите му бъдещите кандидати трябва по-внимателно да се запознават с регламента на Фестивала и да спазват всички изисквания, за да имат шанс.

Райко Кирилов

Всяка година се появяват много добри, интересни предложения. Това доказва, че фестивалът се развива, расте. Имаше кандидати, както за „Детски Пирин Фолк“, така и за участие в Конкурса за изпълнителско изкуство, които се явяват за първи път. Това говори и за все по-големия интерес към Пирин Фолк, чийто 30-ти юбилей ще отбележим тази година“, каза на свой ред директорът на фестивала Ненчо Касъмов.

Ненчо Касъмов

Днешните селекции ми показаха едно – че винаги имам какво да науча от най-малките, от децата. Най-малките бяха и най-добрите“, категорична бе Гуна Иванова. Тя се обърна и към всички участници с призива: „Уважавайте Пирин Фолк, защото това е една от най-авторитетните сцени на българския фолклор!“.

Гуна Иванова

Какво споделиха и останалите членове на журито, както и какви са впечатленията и очакванията на участниците в селекциите, предстои да разберете съвсем скоро в ефира на Фен Фолк ТВ – в предаването „Фолклорна усмивка“.

Павлина Караджова
Дали Иванова

Резултатите от селекциите ще бъдат обявени до 20 юли 2022 г. на www.pirinfolk.com и на www.fenfolktv.bg

***

За “Пирин Фолк” Сандански 2022:

30-ото юбилейно издание на ще се състои в три последователни вечери в края на месец август:

– 26 август (петък): VI-то издание на „Детски Пирин Фолк“ Конкурс за изпълнителско изкуство за деца между 8 до 15 години и награждаване на победителите.

– 27 август (събота): Конкурс за изпълнителско изкуство и награждаване на победителите.

– 28 август (неделя): Конкурс за авторска македонска песен и награждаване на победителите.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist