fbpx

Илинден е!

Written by on 20/07/2021

Илинден е!

Илинден в България се нарича денят, в който се почита Свети пророк Илия, 20 юли (по Юлианския календар – стар стил) (между 1916 и 1968 година Българската православна църква отбелязва празника на 2 август – по Грегорианския календар, нов стил).
Чества се също денят на Илинденско-Преображенското въстание в България, който се празнува на 20 юли.
Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви (на 20 юли) като курбан за Св. Илия. Според народните вярвания ако на този ден гърми, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките.
Важно е да се отбележи, че това поверие е чуждо на православната вяра и църква и е изцяло езическо. В православието Светиите се възприемат като горещи молитвени застъпници за народите и за отделните хора, като винаги предстоящи пред Светия Божи престол.
На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.Според народното поверие на Илинден не трябва да се работи, защото гръм може да удари човека.
Не се влиза в морето, защото морето взима жертва на този ден. Илинден се отбелязва като имен ден от носещите имената Илия, Илинда, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Юлия

BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist