fbpx

Благовещение е!

Written by on 25/03/2019

Благовещение е!

 Благовещение e

Благовещение e

На 25 март всички християни – православни, католици и протестанти празнуват един от най-големите празници Благовещение. Това е денят, в който Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария благата вест за раждането на Спасителя.

В българската традиция празникът е известен като Благовец или половин Великден. Вярва се, че на този ден долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото. Мечката се събужда от зимния сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, а самодивите се завръщат във владенията си.

Хубаво е да се носят пари в джоба. Вярва се, че ако те закука кукувица, трябва да се хванеш за паричка, за да имаш берекет. На Благовещение не е хубаво да се спи до късно, за да не те закука кукувицата в леглото и да се разболееш. Сутринта рано жените премитат дома и двора си, събират сметта на куп и я запалват. Вярва се, че на този ден, ако човек опуши краката си, прескачайки огъня, няма да пострада от змийско ухапване през лятото. Смята се, че днес и най-силната отрова губи своята сила. На Благовещение се пробиват ушите на момичетата, защото на днешния ден всяка рана зараства много бързо.

На празничната трапеза се разрешава консумацията на риба. Приготвят се също пита, намазана с мед, и лучник.

В България празникът се свързва с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде нещо зелено – коприва, спанак или лапад.

Днес празнуват всички с имената Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евелина, Евангелина. Честит празник!

За да научите повече за Благовещение, посетете нашия YouTube канал:


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist