fbpx

Радостина Паньова

Радостина Паньова е родена на 3 март в с. Елешница, общ. Разлог. Талантлива изпълнителка на фолклорни песни, която успешно съчетава в себе си традицията на българския фолклор с модерното звучене и визия на настоящето. Израснала и закърмена с обичаите на Разложкия край. Възпитаничка на музикалното училище в с. Широка лъка със специалност “Народно пеене” и инструмент пиано. След това завършва бакалавърска и магистърска степен със специалност „Начална и предучилищна педагогика“ към Факултет по начална и предучилищна педагогика на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

През 2007 г. Радостина Паньова печели награда – фолклорен албум на годината на годишните музикални награди на Фен ТВ. През 2008 г. е избрана за фолклорна певица на годината на годишните музикални награди на Фен ТВ. През 2009 г. Радостина печели награда на община Сандански с песента „Моят Свети Врач“.

Популярният певец и композитор Шабан Шаулич определя Радостина Паньова, като най-добрата фолклорна изпълнителка в България.

През 2016 г. Радостина участва на фестивала „Пирин Фолк“ Сандански, като  специален гост-изпълнител и се представя с рецитал.

В репертоара си има над 500 изворни народни песни, между които – „По друм одам“, „Мелнишката мома“, „Моли се на Бога, Севде“, „Белите манастири“, „Жени ме, мамо“, „Скопие, Скопие“, „Манастирската чешма“, „Зете, мили, зете“ и много други.

През годините тя създава четири самостоятелни албума – „Сълза от Пирина“, „Пирин ми е в сърцето”, „Хоро се вие край манастира“, в който Радостина Паньова включва авторски песни посветени на един от най-големите манастири в България и „Моя истинска любов“.

През 2018 година Радостина Паньова е специален-гост изпълнител на първия Национален фестивал за народно творчество „Фолклорна магия“ в Банско.

 


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist