fbpx

Янка Рупкина

Янка Рупкина е сред най-обичаните народни певици. Тя изпълнява блестящо песни от странджанската фолклорна област. Световната си известност тя дължи на своя изключителен глас и на работата си с вокално трио „Българка“. Самостоятелно и с триото осъществява съвместни проекти със световноизвестни музиканти като Кейт Буш, Крис де Бърг, Джордж Харисън, Линда Ронстад и „Трансглобал Ъндърграунд“.

Рупкина запява народни песни от малка, а на 22 години печели първа награда от събора-надпяване в село Граматиково. Сред гостите на събора са и видни фолклористи, които я канят в София на конкурс на Ансамбъла за народни песни на Българското национално радио, който печели. От 1960 г. в продължение на 30 години е негова солистка. Прави много записи за фонда на БНР, издава няколко грамофонни плочи в „Балкантон“, снима много филми за БНТ.

В много от записите на Янка Рупкина се откриват варианти за съвременна интерпретация на фолклорното песенно наследство. Тя осъществява много модерни фолклорни проекти с трио „Спешен случай“, с Димитър Пенев и Теодосий Спасов.

Нейната песен „Калиманку, Денку“ в обработка на Красимир Кюркчийски впечатлява особено много швейцарския продуцент Марсел Селие, който я нарежда сред любимите си в поредицата албуми на „Мистерията на българските гласове“.

За вокалното си майсторство Рупкина е удостоена с много награди, сред които са: първа награда от радиотелевизионния конкурс в Нови Сад през 1961 г., първа награда в международния фолклорен фестивал в Картаген, Тунис през 1967 г., а през 1973 получава награда от международния фестивал на грамофонната плоча в Братислава, както и през 2007 г. печели награда „Нестинарка“ на международния фолклорен фестивал в Бургас и много други.

Янка Рупкина записва стотици оригинални песни от Странджанския край за БНР и Балкантон. През 2005 г. излиза албумът ѝ „Керанка“, който посвещава на майка иси, като резултат от сътрудничеството на Рупкина с холандския композитор Робърт Елмар. През 2012 година е удостоена с високото държавно отличие орден „Кирил и Методий“.

От няколко години насам дуетната половинка на Янка Рупкина е  Илиян Йорданов познат от ефира на Фен Фолк ТВ.BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist