fbpx

Филип Синапов

Филип е роден в гр. Момчилград на 03.11.1997 г. Израства в музикален род и запява още на четиригодишна възраст. От малък се включва във фолклорните групи на читалището в града и е неразделна част от концертната му сцена. Участва в десетки конкурси, надпявания, фестивали и събори за народно пеене и фолклор като цяло.

През 2016 г. завършва Националното училище за фолклорни изкуства „Широка лъка“. В момента е студент в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив със специалност „Изпълнителско изкуство-народно пеене“. Негови преподаватели са Данка Цветкова и Николай Гурбанов.

Завоювал е няколко златни медала от Националния  фолклорен фестивал за двугласно пеене и народна песен с международно участие „Неделино“, също така от  “Рожен“, “Орфеева дарба“, “Копривщица“  и др. Носител е на златен медал от Национален музикален и танцов фестивал  „Пиленце пее – 2014“, на Златна лира от конкурса „Орфеево изворче – 2014“-гр.Стара Загора, на Златна лира от НМФК “Орфееви таланти“-гр. Калофер през 2015 г., на Златна лира и почетен знак от Националния старопланински шампионат по фолклор „Евро фолк 2015“, лауреат и носител на първа награда от НМФК „Орфееви таланти“2017-гр.Пловдив и др.

През 2014 г. реализира шест записа в Българско национално радио. В края на същата година е обявен  за „Талант на Момчилград“.

Филип издирва и записва автентичен фолклор от своето село Гърнати, Смолянско. Притежава баритонов глас, с топъл и мек тембър. Изпълнява песни от Родопската, Тракийската и Пиринската фолклорна област.

В ефира на Фен Фолк ТВ могат да се гледат неговите видеоклипове „Хранила майка, кутила“, „Ой, чобан“, „Момице бела, каматна“, „Пита ле, моме“, „Мномне ле, мари хубава“, „Коньо, коньо“ и „Пиленце, пъстро славейче“.

 

 BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist