fbpx

История

pirin_folk_logo

История

detski_pirin_folk_logo

“Пирин Фолк”: Магията на традициите

 

Историята на единствения по рода си международен фестивал за авторски песни на македонска фолклорна основа “Пирин Фолк” започва през далечната 1992 г. в най-слънчевия град в България – Сандански. Тогава Община Сандански, Радио „Благоевград“ и Телевизионен център „Благоевград“ заедно учредяват фестивала за авторски песни на македонска фолклорна основа под името „Пирин Фест“. Година по-късно, в началото на септември 1993 г., фестивалът се провежда под името „Пирин Фолк“ със заявката, че носи в себе си потенциала за голям успех.

30 години по-късно тази заявка е оправдана. Днес “Пирин Фолк” се е утвърдил не само като първия по рода си, но и единствен и най-популярен фестивал за авторска македонска песен в България. Като най-престижната платформа за изява на доказали се, но и на прохождащи творци в областта на музиката. Основната цел на фестивала е съхраняване и обогатяване на фолклорната традиция на Пиринска област.

Фестивалът „Пирин Фолк“ се състои от два конкурса: Конкурс за авторска македонска песен и Конкурс за изпълнителско изкуство.

От 2017 г. неизменна част от историята на фестивала “Пирин Фолк” е и “Детски Пирин Фолк” – конкурс за изпълнителско изкуство за деца между 8 и 15 години. Благодарение на „Детски Пирин Фолк“ и малките „големи“ таланти – децата на България, имат възможността да се качат на сцената на Пирин Фолк, за да докажат, че за таланта, труда и упоритостта възраст и граници няма.

По традиция изданията на фестивала Пирин Фолк се провеждат през последния уикенд на месец август:

петък – Детски Пирин Фолк и награждаване

– събота – Пирин Фолк – Конкурс за изпълнителско изкуство и награждаване

– неделя – Пирин Фолк – Конкурс за авторска македонска песен и награждаване

От 2016 г. фестивалът се организира от компания Ди Ен Кей Медия Груп, която е собственик на националната фолклорна телевизия Фен Фолк ТВ.

От същата година директор на фестивала „Пирин Фолк“ е г-н Ненчо Касъмов – съосновател на Ара Аудио Видео – компания с над 30-годишна история; собственик и управител на музикална компания „Диапазон рекърдс“; собственик на 4 музикални телевизии, заедно с брат си Виктор Касъмов. Това са Фен ТВ, Balkanika MTV, Фен Фолк ТВ, BG Music Television.

 

 

ПИРИН ФОЛК 2022 – ЖУРИ

ФЕСТИВАЛНО ЖУРИ

 1. проф. д.н. Венцислав Димов /председател/Фолклорист, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“, доктор на науките и ръководител на изследователска група „Етномузикология“ при Институт за изследване на изкуствата, БАН
 1. Надежда ЗахариеваПоетеса и писател
 1. Димитър ДиневКомпозитор и аранжор
 1. Атанас СтояновКмет на Община Сандански
 1. Севдалина СпасоваПевица и вокален педагог
 1. д-р Генчо Генчев Културен деятел в областта на българския фолклор и доктор по етнология
 1. Милан ЗавковМакедонски композитор и ръководител на ансамбъл „Танец“

 

ЖУРНАЛИСТИЧЕСКО ЖУРИ

 1. Даниела Маринова /председател/ – музикален редактор и водещ на предаване „Неделен мегдан“ в Радио Благоевград
 2. Светлана Кабаиванова – автор и водещ от радио Веселина
 1. Бойка Атанасова – журналист от в. Труд и кореспондент на NOVA в Гърция
 1. Ангел Узунов – главен редактор на Телемедиа
 1. Катя Василева – ръководител комуникации на БНР и радиоводещ на предаването „Ритъмът на София“ – Радио София
 1. Николай Чапански – автор и водещ на фолклорно предаване в Радио Пловдив и главен редактор на вестник „Фолклорен хоризонт“

 

BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist