„Осмото чудо“ на „Българе“ гостува за първи път във Велико Търново

Написано от от 13/09/2018

„Осмото чудо“ на „Българе“ гостува за първи път във Велико Търново

В навечерието на Деня на Независимостта, на 21 септември, петък от 19:00 часа на сцената на Двореца на културата и спорта във Велико Търново Национален фолклорен ансамбъл „Българе“ за първи път ще представи пред публиката в старата столица нашумелия си мащабен спектакъл „Осмото чудо“.

Иновативният проект е със специалното участие на холивудската знаменитост Бен Крос, който наскоро официално стана български зет, вдигайки тежка традиционна българска сватба на Фестивала на фолклорната носия „Жеравна 2018“.

Гостуването на спектакъла се осъществява под патронажа на кмета на Велико Търново Даниел Панов и със съдействието на Община Велико Търново. Представлението е част от културната програма по повод 110-годишнината от обявяването на Независимостта на България (1908 г.)

„Осмото  чудо“ по сценарий, хореография и режисура на продуцента и хореограф на ансамбъла Христо Димитров е запленяващо пътешествие в света на неравноделните музикални размери в българския фолклор.

Спектакълът е оригинална режисьорска комбинация от филм, театър и динамичните ни народни танци и песни, следваща интригуващ сценарий, в който зрителите преоткриват за себе си личността на един верен приятел на България отпреди век – кореспондента на в. „Таймс“ за Балканите Джеймс Баучер.

Ролята на ирландския журналист е великолепно изиграна от холивудския актьор Бен Крос. Българският актьор Атанас Сребрев в образа на унгарския композитор Бела Барток е негов партньор в разговора, който двамата водят при пътуването си в „Ориент Експрес“.

Повествованието преминава през 7 музикално-танцови картини, впечатляващо представени от танцьорите и солистите на „Българе“, а самият хореограф на спектакъла Христо Димитров се включва със солови изпълнения в добруджанската и тракийската картина. В четвъртия авторски проект на ансамбъла наред със закачливите теми от фолклора в песни и танци, един крилат артист редовно обира овациите на публиката.

За голяма радост на създателите му, интересът към спектакъла „Осмото чудо“ се оказа огромен. През изминалите повече от две години от премиерата му на 14 юни 2016 г., той е игран в пълната си и в кратката си версия над 70 пъти в повечето градове в страната, като 5 от тях на престижната сцена на НДК и 3 – на сцената на Двореца на културата и спорта във Варна.

След двата часа и половина в магията на завладяващите български ритми, зрителите направо остават без дъх, за пореден път изпитвайки гордост от уникалното ни фолклорно наследство. Жителите и гостите на старопрестолния град сами ще се убедят в това вечерта на 21 септември, когато отново ще имат възможността да се докоснат до вълнуващото изкуство на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track
TITLE
ARTIST