fbpx
  • Без категория

На старинна тракийска сватба за рекорд на Гинес

Written by on 05/03/2015

На старинна тракийска сватба за рекорд на Гинес

Снимка:  ludogorie.eu

Сдружение „Лудогорие” в Разград ще кандидатства за поставяне на рекорд на Гинес за най-многолюдна старинна венчавка и за най-дългата сватбена трапеза. Това ще стане по време на Четвъртия национален фолклорен съборЛудогорие, който се провежда от 3 до 5 юли в местността „Пчелина” край Разград . На третия ден от събора гостите ще участват във възстановка на венчален ритуал от XIX век. С тази новина ни зарадва Валентин Димов, председател на сдружението:

„Целта ни е всяка година по време на събора „Лудогорие” да представяме старинна сватба от различна етнографска област и да дадем шанс на всички българи да дойдат и да седнат на софрата с младоженците. Миналата година  пресъздадохме сватбата от известния български филм „Време разделно”.  Тогава младоженците Виктория и Денислав се врекоха във вечна любов и вярност. С този ритуал от родопския регион поставихме балкански рекорд – на трапезата с дължина 640 м. седнаха 1520 души. След събитието много хора от България и чужбина ни се обадиха и пожелаха да бъдат част от следваща сватба, което ни подсказа, че може да кандидатстваме за рекордите на Гинес.”

Организаторите избират младоженците от етнографската област, от която е ритуалът. Тази година щастливците са Стойка и Росен от Нова и от Стара Загора – градове  в сърцето на Тракия. Сватбата им ще възроди венчален обред от тракийската област, съществувал преди 100 години. В него ще участват 12 групи за автентичен фолклор. „Избрахме групата с най- възрастните баби, защото те пазят най-точни спомени за традициите”, подчертава Валентин Димов. А подготовката е в ход. Вече са поръчани 4000 глинени купи, 4000 дървени лъжици, 25 агнета, които ще бъдат приготвени в най-голямата „Юнашка тава” и най-големия „Юнашки тиган”.

Домакините са готови да посрещнат около 4 000 гости с 600 погачи, 600 кг. сирене и 2 тона руйно вино, което ще струи от 8 бурета около трапезите, всяка с дължина 120 м.

„Ще бъде истински български празник. Миналата година участваха 120 фолклорни състава от цялата страна и сега ги очакваме. Всеки да отвори бабината ракла, да си сложи носията и да дойде”, кани Валентин Димов и допълва:„Няма да спрем и ще продължим традицията. Догодина ще представим старинна капанска сватба. Но искам да подчертая, че всеки, който иска да седне на трапезата на младоженците, трябва да бъде в българска народна носия. Целта ни е да заснемем това многолюдно събитие и да го оставим за децата, за идните поколения, за да могат да се докоснат до старите български обичаи. С този своеобразен скок назад във времето ще пишем българската история.”

 

Източник: БНР


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist