fbpx
  • Без категория

На 25 март почитаме Благовещение (Благовец)

Written by on 25/03/2015

На 25 март почитаме Благовещение (Благовец)

Всички християни – православни, католици и протестанти, празнуват днес един от най-големите празници – Благовещение, на който се почита като едно от най-големите тайнства в християнството. Православната християнска църква празнува този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария. 

Празникът се почита от много майки, защото Св. Богородица е тяхна закрилница.

Празникът Благовещение е утвърден от православната църква през VII в. и е част от Великденския празничен цикъл. 

Днес празнуват всички с имената: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина и други.

Българите наричат празника още „Благовец“ или „половин Великден“. Вярват, че на този ден долита кукувицата, за да извести, че зимата си е отишла и настъпва лятото, мечката се събужда от зимния си сън, змиите и гущерите излизат от леговищата си, самодивите – господарки на горите, поляните и изворите, се завръщат във владенията си.  Хубаво е да се носят пари в джоба . Вярва се, че ако те закука кукувица, за да имаш берекет, трябва да се хванеш за паричка.

Сутринта рано жените премитат дома и двора си, събират сметта на куп и я запалват. Вярвайки, че ако на този ден човек опуши краката си, прескачайки огъня, няма да пострада от змийско ухапване през лятото, те карат децата да прескачат над пламъка.

Срещу празника иманярите търсят заровени пари. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите да събират мед. Вярва се, че на този ден и най-силната отрова губи своята сила.

Независимо, че е по време на Великия пост, на тържествената празнична трапеза се разрешава консумация на риба. На обредната трапеза трябва да присъстват риба (печена или варена), шарена пита, лучник. В България празникът се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ – коприва, спанак, лапад. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Момите ще разберат дали ще се задомят, като поставят във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината.

На този ден не е хубаво да се спи до късно, за да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш.

Смята се, че всяка рана зараства на този ден много бързо, затова именно на Благовец се пробиват ушите на момичетата за обеци.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist