fbpx
  • Без категория

Ловеч започва тържествата за Цветница от 1 април

Written by on 31/03/2015

Ловеч започва тържествата за Цветница от 1 април

Снимка: Булфото

С откриването на две изложби започват тържествата за Цветница в Ловеч. На 1 април, сряда, в изложбена зала „Вароша“ на Художествената галерия от 17.30 ч. ще бъдат открити „Всичко е линия и цвят“ – живопис и текстил на Жанет Левордашка, и „Течението на живота“ – живопис, пластика и рисунка на Петр Йедличка (Чехия).

Програмата по повод Цветница продължава на 3 април, петък, на сцената на Ловчанското читалище. От 17 ч. ще се проведе фестивалът на детската песен „Пеещо яйце“.

На 4 април,Лазаровден, в 11 ч. на откритата сцена на площад „Тодор Кирков“ стартира фолклорна програма „За тебе пеем, Лазаре“. В нея ще се включат деца от СОУ „Тодор Кирков“, детската вокално-певческа група „Лъжанче“ при Народно читалище „Пробуда – 1927 г.“ – с. Чавдарци, детският танцов състав „Ябланче“ и младежкият танцов състав при СОУ „Васил Левски“ – Ябланица.

В 12.30 ч. ще се постави началото на Регионалния събор на народното творчество „Цветница в Ловеч“.  Ще участват класът по народно пеене при Ловчанското читалище и читалищни колективи от селата Абланица, Горан, Слатина, Йоглав, Пресяка, Къкрина, Българене, Умаревци, Орешак и гр. Сепарева баня.

В 17 ч. концерт ще изнесат детският и младежкият танцов състав „Ловеч“ към Общинския детски комплекс – Ловеч, а вечерта в 20.30 ч. ще бъде излъчен спектакълът звук и светлина „Историята своя тачим“.

Тържественото откриване на празника Цветница е на 5 април, неделя, от 11.30 ч. на сцената на площад „Тодор Кирков“. Половин час по-рано ще стане известна „кумичката”, след като момичета от Ловеч пресъздадат традиционния обичай Кумичене и хвърлят венците си от Транспортния мост. В 9 ч. в Катедралния храм „Св. Троица” ще бъде отслужена Златоустова света литургия.

След откриването на празника започва концертът на специалния гост на Ловеч за Цветница – испанския хор „Чамусия“. В 12.30 ч. продължава Регионалният събор на народното творчество с участието на ученици от СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – с. Александрово, и читалищни колективи от селата Славяни, Баховица, Дойренци, Александрово, Брестово, Хлевене, Радювене, Скобелево, Дренов.

Празничната програма завършва със спектакъла звук и светлина „Ловеч – звезден град“ (20.30 ч.).

Тържествата за пролетния празник „Цветница 2015“ организират Община Ловеч, Ловчанската митрополия, Ловчанско читалище „Наука – 1870 г.“ и Художествена галерия – Ловеч.

Цветница е тържество на пролетта, културата и занаятите за ловчалии от години. Освен представянето на типичните обичаи, свързани с празника, в града се събират занаятчии от страната.

Тази година в Града на люляците ще представят своето творчество 22-ма занаятчии. Сред демонстрациите им ще видите рисуване на великденски яйца, изписване на икони, обработка на кожени изделия, грънчарство, стъклопис, правене на свещи и много други.

Потребителите на социалните услуги в Ловеч също ще покажат изработеното от тях в подредени пред Младежкия дом шатри. Ученици от Професионалната гимназия по кожарство, облекло и химични технологии ще представят най-стария занаят – кожарството. Гостите ще могат да разгледат облекла и аксесоари, изработени от естествена и екокожа в часовете по учебна практика.

 

Източник: sever.bg


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist