fbpx
  • Без категория

Изложба „Живо наследство на Странджа планина“ гостува в Етнографския музей в Пловдив

Written by on 30/03/2015

Изложба „Живо наследство на Странджа планина“ гостува в Етнографския музей в Пловдив

Снимка: Етнографски музей - Пловдив

Изложба „Живо наследство на Странджа планина“ ще гостува в Етнографския музей в Пловдив от днес /30.03.2015/ до 20 април т.г., съобщиха от музея.

Населението от странджанските села Бродилово, Кости, Българи, Кондолово, Граматиково, Визица, Калово, Заберново, Бяла Вода, Младежко, Бръшлян, Стоилово и Сливарово, показва видимо единство на обичайно-обредната си система. Това е районът на разпространение на култа към Св. Св. Константин и Елена в огнения им аспект, запазен като игра върху жарава до средата на ХХ в. в селата Българи и Кости.

За другите села има спомени и далечни отгласи за игра върху огън, които са съхранени в преданията и обредите на отделните населени места. Територията на всички изброени по-горе села е територията на старите обредни представления Бял кукер, Еньова буля, Филек и Пеперуга, които обвързват странджанското население в единна обредност.

Генетическото родство на това население е изгубено от историческата памет, но е кодирано в ритуалните практики посветени на най-почитаните летни панагири от хората родени в изброените по-горе села. Помни се че нестинарските общности от нестинарските села са се възприемали като „братя”.

В края на ХІХ в. тази общност, прдизвиква любопитството на първите си изследователи. Разпространено някога в около 30 странджански села, населени с българско и гръцко население, нестинарството започва да губи от автентичността си след настъпилите демографски промени в планината в началото на ХХ в.

Въпреки отпадането на обредни действия и съкращаване на редица функции на обредните лица, нестинарството запазва и днес основното си традиционно ядро, свързано с култа към светците. Нестинарският обреден цикъл започва през месец май – т.нар. „Костадински месец”, с панагира на Голямата аязма и тридневното празнуване на Св. Св. Константин и Елена (21 май).

През лятото еднодневни празници бележат фазите на слънцето и в жарава е играно на Еньовден (24 юни), Св. Марина (17 юли), Св. Илия (20 юли), Св. Пантелеймон (9 август).

 

 

Източник: plovdiv.topnovini.bg


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist