fbpx
  • Без категория

Фолклорен танцов театър „Родина“ при НЧ „Отец Паисий“ – Варна тръгва на национално турне

Written by on 11/03/2015

Фолклорен танцов театър „Родина“ при НЧ „Отец Паисий“ – Варна тръгва на национално турне

Фолклорен танцов театър „Родина” при НЧ „Отец Паисий” – Варна тръгва на национално турне. Самодейците ще изпълнят фолклорния танцов спектакъл „Пуста младост, сватба недолюбена“. Спектакълът е по либрето, хореография и режисура на дългогодишния ръководител на ансамбъла Стефан Желязков. Това е последното произведение в професионалната му кариера. Музиката е дело на композитора Йордан Данев.

В спектакъла участват 42-ма танцьори на възраст между 13 и 28 години, всички възпитаници на ансамбъла. Идеята за турнето е породена от поканата на Фондация „Чудомир“ за участие в 22-те Чудомирови празници в град Казанлък на 31 март. Постановката ще бъде представена в още три града Габрово, Пловдив и Стара Загора от 1-ви до 3-ти април.

Спектакълът рисува една минала действителност, която ни пренася през времето. Историята разказва за взаимоотношенията между две съседски семейства. Любовта между младите, приятелството между бащите и непоносимата омраза между майките.

В танцовата постановка са използвани обичайни и обредни моменти от Варненския регион, в които е преплетено сюжетното действие.

Турнето е в памет на хореографа Стефан Желязков, чието име от 2012 година обедини фолклорните формации в читалището в Танцова школа „Стефан Желязков“.

 

Източник: moreto.net


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist