fbpx

3 март – Ден на Освобождението на България

Written by on 03/03/2019

3 март – Ден на Освобождението на България

Днес е националният празник на Република България

Днес е националният празник на Република България

На 3 март отбелязваме националния празник на България. Тази година се навършват 141 години от Освобождението на страната ни от османско владичество. На днешния ден през 1878 г. е подписан Санстефанският мирен договор между Русия и Османската империя, с който се слага край на Руско-турската война. Договорът е подписан в Сан Стефано от Граф Николай Игнатиев и Александър Нелидов от руска страна и Савфет паша и Садулах бей от турска. Споразумението подлежи на одобрението на останалите велики сили. Съгласно тях България се учредява като автономна, но васална държава с граници, които обхващат почти всички земи с малки изключения от европейската част на Турция, населени с българи.

За първи път 3 март се чества през 1880 г. като ден на възшествието на престола на император Александър II. През 1882 г. в списък на неприсъствените дни в българското княжество за първи път денят 19 февруари се чества като ден на заключаването на Санстефанския мирен договор. С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. събитията от XIX и XX век се преизчисляват. Така денят 19 февруари 1898 г. по стар стил става 3 март нов стил.

За първи път, по новия календар, 3 март е честван през 1917 г. Еднократно като официален празник е отбелязан през 1978 г. по повод 100-годишнината от Освобождението.

Честит празник!


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist