fbpx

„24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“

Written by on 24/05/2021

„24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“

24 май е 144-тият ден в годината според григориянския календар. Остават 221 дни до края на годината. Според църковния календар денят на св. св. Кирил и Методий, създали първообраза на българската писменост – глаголицата, която е и славянска писменост, се чества на 11 май.
Глаголицата претърпява своеобразни промени, докато се оформи в сегашния си вид – кирилица, на която се пише на български, руски, украински, македонски, сръбски и други езици. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до 19 век се е ползвала и в Румъния.
Свързването на датата 24 май с деня на славянската писменост и блъгарската култура произлиза от това, че след 1916 г., когато в България е установен Григориянския календар като държавен, граждански календар, денят на св. св. Кирил и Методий, отбелязван от Българската православна църква на датата 11 май по църковния литургичен календар, се пада на 24 май по държавния и така тази дата добива по-голяма гражданственост.
След 1968 г. църквата чествува св. св. Кирил и Методий на 11 май и така 24 май остава само Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
От месец декември 2020-та година беше официално прието неговото преименуване на „24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност“. Честит празник!

BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist