fbpx

139 години от рождението на Преподобна Стойна

Written by on 09/09/2022

139 години от рождението на Преподобна Стойна

Село Златолист се намира в община Сандански, област Благоевград. Разположено е в близост до село Катунци. Основната забележителност в селото е църквата „Свети Георги“. Тя представлява трикорабна каменна псевдобазилика. Построена е през 1857 г., а през 90-те години на XX в. църквата е реставрирана. В селото живеят само няколко човека. Но заради храма всяка година, особено през летния сезон, Златолист се посещава от безброй туристи.

В началото на XX в. тук е живяла преподобна Стойна. Тя е била монахиня-пророчица и е помогнала на много хора. Преподобна Стойна е считана за предшественичка на Ванга. Тя твърди, че Свети Георги я е довел до това място. Като дете е боледувала от едра шарка. Тогава Свети Георги е идвал при нея. Той й казал да отиде да живее в село Златолист (тогава името на селото е било Сушица). След като нейното село е опожарено, тя идва да живее в храма в село Златолист. Преподобна Стойна е вършила много чудеса и е лекувала много хора. Тези чудеса са описани в житие, което е запазено в храма. Някои хора твърдят, че тя често излизала от тялото си и притежавала необикновени сили.

Пророчицата е погребана в двора на храма, където й е изграден паметник. През 1967 г. църквата е провъзгласена за национален художествен паметник на културата. Изключително силно впечатление правят стенописите, особено един, в който българин на кон убива с лък турчин. Смята се, че плочата пред олтара зарежда със силна енергия. Затова и храмът е посещаван от много хора – в това число известни личности, министри, политици. Дори Людмила Живкова е идвала на това заредено с енергия място. В двора на църквата расте 1300 – годишно дърво, което също зарежда положително. Смята се, че всеки, който докосне дървото, се изпълва с енергия. Дори някои посетители успяват да вземат късче от кората на вековното дърво, с надеждата за здраве, щастие и късмет. На клоните на дървото са вързани люлки, на които се люлеят хора на всякаква възраст. Смята се, че това ще им донесе здраве. За жените, които страдат от безплодие, е добре да се люлеят на тези люлки.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist