fbpx

1-ви ноември – Ден на народните будители

Written by on 01/11/2023

1-ви ноември – Ден на народните будители

Денят на народните будители е български официален празник, на който се чества делото на българските просветители, книжовници и революционери – първоначално на тези от времето на Българското Възраждане, Освобождението и първите десетилетия след него (до 20.те години на 20.ти век), по-късно (донякъде в съгласие с изначалната му идея) обсегът му се разширява и върху културни дейци и личности със съществен принос за възхода и запазването на народа въобще, включително и от предходни епохи, както и от по-ново време. Отбелязва се ежегодно с факелни шествия на 1 ноември в Република България. Празнува се е официално от 1922 г., с прекъсване в периода 1945-1992 г.


Народното будителство се свързва с периода на т.нар. Ранно Възраждане, който съвпада с века на Просвещението и повечето от най-тачените народни будители са представители на тази част от българската история или близки техни ученици и следовници, но то обхваща и други хора, като редица обществени дейци, включително християнски светци, от предходните епохи, борци за народното добруване, във времената на Априлското въстание и Освобождението, творци и политически дейци, чиито дела са очертали културния възход на народа или се трудили за свободата му, в хода на целия следосвобожденски период.


Съществува версия, според която думата „будител“ се свързва с религиозната практика на акимитите, група византийски монаси, повлияли на дейността на Св. св. Кирил и Методий, известни като „будните“ (поради това, че извършвали богослуженията в манастира си – Студит, част от комплекса, на който е и манастирът-метох, който е бил жилище на създателите на глаголицата – на смени и по този начин постигали тяхната абсолютна непрекъснатост).


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist