fbpx

Честит Трифон Зарезан!

Written by on 01/02/2019

Честит Трифон Зарезан!

Свети Трифон

Свети Трифон

На 1 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон, който е наречен от народа Зарезан. Нарича се Зарезан, защото се отбелязва, в началото на пролетта, когато започва резитбата на лозята. Свети Трифон живял праведно и загинал мъченически заради вярата си в Христос. Още на младини той бил дарен от Бога с лечителска дарба.

Една от легендите за Трифон Зарезан е, че 40 дни след раждането на сина си Света Богородица отишла да чете молитва. Като се връщала минала край брат си Трифон, който зарязвал лозето. Тя го поздравила с „Бог помози“, но той като я видял с дете на ръце се присмял и й казал: „Мома си, пък син имаш.“ Богородица много се обидила. Когато се прибрала вкъщи казала на майка си да вземе чиста кърпа и сол и да отиде на лозето, защото Трифон си бил отрязал носа. Майка й отишла до лозето, където видяла Трифон жив и здрав да пее и реже лозите. Казала му какво е научила от дъщеря си, а Трифон се изсмял. Замахал да покаже как точно зарязва лозите и си отрязал носа. Затова и празникът е наречен Трифон Зарезан.

Според народния календар на днешния ден започват т. нар. Вълчи празници.

На днешния ден имен ден празнуват: Радко, Рачо, Трифон, Трифонка, Лозан, Лозана, Гроздан, Гроздана, Веселин, Веско, Весо, Веселина, Веса, Радка. Бъдете честити!


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist