fbpx

Честита Баба Марта!

Written by on 01/03/2019

Честита Баба Марта!

 

Легенда за мартеницата

Легенда за мартеницата

На първи март отбелязваме една от най-хубавите български традиции- закичваме се с мартеници. Никой друг народ по света няма подобен обичай. Традиционната мартеница се изработва от бял и червен конец. С годините все повече търговци промениха виждането за този символ и на пазара се появиха най-различни разновидности.

Традицията се превръща в малък празник за всеки българин без значение къде по света се намира. Интересно е как се заражда тази традици. Ето една от легендите, които обясняват защо си връзваме мартенички.

Хан Кубрат имал петима сина и една неземно хубава дъщеря на име Хуба. На тях той завещал повелята да не се разделят и да пазят България. След смъртта на баща си синовете бързо забравили мъдрия бащин съвет и били победени от предводителя на хуните Хан Ашина. Той взел владенията им и заедно с тях взел в плен Хуба. Братята започнали да дирят нова земя, а сестра им чакала вести от тях. И добрата новина пристигнала заедно с разпукването на пролетта, донесена от сокол. Един от братята Аспарух написал писмо, в което съобщавал, че е намерил райско място на юг от река Дунав и могат да се заселят там. Хуба избягала, а за посоката се ориентирала от сокола, на чието краче завързала бяла копринена нишка. Птицата я завела до новата земя, но точно, когато стигнали до мястото вражеска стрела пронизала сокола, а кръвта му обагрила бялата нишка.
Когато Аспарух получил скъпата вест, че сестра му е пристигнала, той започнал да късал конци от бяло-червената нишка, като ги връзвал на ръцете на войниците си и им повтарял:

“Нишката, която ни свързва, да не се прекъсва никога. Да сме здрави, да сме весели, да сме щастливи, да сме БЪЛГАРИ… Бил ден първи, март, лето 681″.

От този ден мартеничката е здравата нишка, която свързва българите по целия свят в едно, за да сме здрави, обединени и силни. Да помним, че сме българи, където и по света да се намираме.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist