fbpx

Честваме Рождество на Пресвета Богородица

Written by on 08/09/2022

Честваме Рождество на Пресвета Богородица

Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество БогородичноМалка Богородица или Рожен е църковен празник, посветен на рождението на Богородица.

В календара на Българска православна църква празника се отбелязва всяка година на 8 септември, в календара на Македонската православна църква и другите източноправославни църкви по стария календар празникът се чества на 21 септември.

Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар посветени на Богородица, празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата.

Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се провеждат ежегодни събори из цяла България.  Редица църкви и манастири празнуват патронен празник именно на този ден.

Според обичаите стопанката на дома приготвя празнична пита.Тя не трябва да шие и тъче,за да не се разболеят децата в дома.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist