fbpx

Цветница е!

Written by on 09/04/2023

Цветница е!

Цветница или наричаният понякога Връбница, е един от най-големите български традиционни празници. На този ден освен всичко останало, имен ден имат много хора носещи имена на цветя.

Цветница е празник на много хора, празник на цветята, църковен празник и празник на Лазарките. Чества се в Неделята преди Великден и денят след Лазаровден.

Цветница е много важен ден за Лазарките, тъй като тогава те изпълняват своя обичай, наречен „Кумичене“. Кумиченето е традиция, изпълнявана от Лазарките от много години, като има за цел да покаже готовността на момичето да поеме задълженията на домакиня, способността й да се грижи за останалите.

В деня на Цветница преди обяд всички моми от селото се събират накуп до брега на близката река, като всяка една девойка (Лазарка) носи със себе си така наречената „кукла“ представляваща специално обредно хлебче или букет с цветя или венче на правено от върбови клонки.

След като всички моми са се събрали, те наведнъж хвърлят в реката своите обредни дарове и на която излезе пред този на останалите Лазарки получава титлата кръстница или кумица на всички лазарки!

Цветница е църковният празник, с който се чества посрещането на Спасителя Исус Христос в Йеросалим с лаврови и маслинови клонки и венчета.

Всяка година на Цветница се отслужва празнична литургия, на която всички носят пролетни цветя или върбови клонки, които свещеникът на храма освещава.

Според народните поверия тези върбови клонки могат да помогнат, когато през лятото вали пороен дъжд или има силни гръмотевици. Тогава жените ги изкарват навън и изричат тайнствени заклинания.

Цветница е празник, изпълнен с прекрасни пролетни аромати и комбинации между тях, които вдъхват живот и надежда за едно ново, добро начало.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist