fbpx

Цветница е! Най-пъстрият празник!

Written by on 21/04/2019

Цветница е! Най-пъстрият празник!

Цветница е!

Цветница е!

Неделята след Лазаровден празнуваме Цветница. Нарича се още Връбница,Цветна неделя, Вая или Куклинден. Това е празник на цветята и с този ден завършва цикълът на моминските пролетни игри. Привечер на Връбница на мегдана моми и ергени за последен път играят лазарско хоро.

С този ден християнската църква напомня тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според библейската легенда Христос влиза в Йерусалим на магаре, а вярващите го посрещат като разстилат пред него дрехите си и клонки с маслина и го възхваляват като месиански цар.

Сутринта на Цветница свещениците осветяват църквата с върбови клончета. Всички отиват на тържествена служба, вземат от върбовите клонки и ги отнасят в домовете си. На Връбница участвалите в лазаруването моми отиват на реката и пускат по течението на реката приготвените венчета от върба. В Северозападна България всяка мома приготвя специален обреден хляб „кукла“ със залък, от който се комичи.

Днес имен ден празнуват Цветан, Цветанка, Цветелина, както и всички, които носят имена на цветя, растения, храсти и дървета.

Честит празник!

Повече за празника може да научите във видеото:

 


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist