fbpx

Цветелина представя „Нестинарски огън“

Written by on 11/09/2023

Цветелина представя „Нестинарски огън“

Молитва за Странджа планина изпя Цветелина в песента „Нестинарски огън“.
Една магична и мистична песен, която завладява от първия миг, в който я чуеш.
Според много хора чули песента,тя притежава лечебна сила и пречиства пространството и човека, който я слуша. Изпълнителката споделя, че когато се чувства напрегната си пуска песента и има усещането за успокоение и пречистване в себе си.


„Нестинарски огън“ сам е повикал певицата по своя непредсказуем начин. Цветелина усеща, че трябва да вземе от библиотеката си, стихосбирката на Ивелина Радионова „България в сърцето ми“. Отваря на случаен принцип и попада на стихотворението „Нестинарски огън“.


В момента, в който прочита заглавието идва мелодия с всяка следваща дума. Така се ражда песента, за няколко мига. След това, в съзнанието й потича безмензурна част с текст:“С огън ме пречиствай Боже,с огън и вода“… Започва да я пее с цяло гърло и сърце, и усеща как минава ток по тялото й. Това вече е окончателен знак, че песента е специална и трябва да види бял свят. Още повече, че самата мелодия се ражда в ритъма на нестинарския танц.


Като автор на музиката, певицата участва активно и в аранжимента, който поверява на Ангел Ефтимов, дейно се включват и майсторите на гайда Петко Янгьозов и тъпан Николай Чапкънов. Творческият екип е в истински възторг от енергията, която се лее по време на творенето. Шегуват се, че правят филмова музика.


На въпроса от Ангел Ефтимов, защо ти е тази песен, Цветелина отговаря:

„Ей така, за мен и защото няма такава песен, което е самата истина. Има специална мелодия с тъпан и гайда, на Нестинарския (обред) танц, но никога не е бил възпяван.“


Видеото бе заснето в Община Малко Търново на 20.07. – Илинден, в село Стоилово, когато истински нестинар в лицето на Костадин Михайлов, влиза в огъня за обреда, който се извършва в тайнство от векове. Точно преди самия ритуал, завалява проливен дъжд. Това, което се пее в песента, с огън и вода, се реализира наяве.


Въпреки това огъня продължава да гори и влизането в него е възможно. Екипът на Чарли Жиров и Ивалина Василева успяват да заснемат прекрасния залез над Странджа планина, който също символизира огъня и невероятно красивия водопад – „Докузак“.

Цветелина благодари за всеотдайното съдействие на община Малко Търново, които са ги посрещнали толкова гостоприемно, че Странджа планина ще остане завинаги в сърцето на целия екип, освен с неподправентата си красота и мистерия, с гостоприемния дух на странджанци. Всичко това не се описва с думи. Който не е посетил Странджа планина, той не я е обикнал завинаги.
Специални благодарности към всички спомогнали „Нестинарски огън“ да огрее сърцата и душите на хората.


Предавайте го!

Не пропускайте премиерата на „Нестинарски огън“ на 14.09. от 12:30 ч. навръх Кръстовден.

Само в ефира на Фен Фолк ТВ – Българското сега и завинаги!


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist