fbpx

Фолклорът лекува, разсмива, разплаква…

Written by on 03/02/2021

Фолклорът лекува, разсмива, разплаква…

Стоян Петков е млад, талантлив и изключително деен. Водещ е на популярното авторско предаване „Фолклорна усмивка“, както и на поздравителното „Празнична наздравица“ по Фен Фолк ТВ. Добре познат е на всички зрители на медията и като изпълнител. Първите песни, които записва, като част от музикалната компания Diapason Records, са „Гледай ме, гледай, пиленце лале“ и „Бях пил вино и ракия“, които са от любимата му тракийска фолклорна област. Което никак не е случайно. Той е от Ямбол, завършва средно музикално образование в ПГ „Васил Левски“ в родния си град. Той е дипломиран бакалавър, специалност „Педагогика на обучението по музика“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив. Има степен магистър „Медийно музикално редакторство”.

Стоян Петков
Стоян Петков

Има степен магистър „Медийно музикално редакторство”.

– Г-н Петков, кое и кога ви привлече към българския фолклор и какво е той за вас?

– Българският фолклор е неизменна част от моя живот още от самото ми раждане, на почит и уважение е в семейството ми. Благодаря на моите родители, които са ме възпитали на основните ценности, важни за живота на един човек, който иска да се занимава с фолклор. Любовта към фолклора няма как да я придобиеш, раждаш се закърмен с него и той тече в твоите вени. Подкрепям всички млади родители, които днес възпитават своите деца на тези незаменими добродетели.

– Виждате ли съмишленици?

– По стечение на обстоятелствата съдбата ме срещна с моите продуценти Виктор Касъмов и Ненчо Касъмов. Те са хората, благодарение на които аз в момента работя в среда от високи професионалисти, с които говорим на един език и заедно се стремим да съхраняваме българщината и да популяризираме всичко, което Фен Фолк ТВ иска да каже на хората. Благодаря на всички, които ме подкрепят. Поклон и на моите родители за това, което са направили за мен през годините.

– Как оценявате състоянието на българската народна музика?

– В последните години българския фолклор преживява възраждане и подем както в медийното пространство, така и на събития и места, където се популяризира и съхранява българщината. Пагубно е за българска култура да превръщаме своите корени в евтина политическа пропаганда. Прекалено сме лъгани като народ и сме обезверени. Завръщането към фолклора е чакано събуждане на нацията за своите корени, традиции и позабравени ценности. Откривам ги заедно с колегите от Фен Фолк ТВ. Убеден съм, че във фонотеката на всяко семейство трябва да присъства народна музика. Там освен развлечение има и елемент на обучение. Подрастващите могат да научат много. Музикантите предлагат нов прочит на стари обичани народни песни, поднесени с хубав аранжимент.

– Прецедент е, че към българската народна музика са се обърнали толкова световни изследователи, артисти, музиканти, културолози.

– Хора по целия свят се впечатляват от инструментариума на нашите песни, от орнаментирането, хармонизацията на песните, постановката на пеене и още и още…

Българският фолклор е особено ценен от световни музиканти – факти, които обрисуват добре профила на българската народна музика. Тя крие загадки, лекува чрез своите мелодии, кара ни да се смеем и да плачем. Непресъхващ извор.

Стоян Петков
Стоян Петков

– Струва ми се, с огромна любов подхождате към кулинарията.

– Подкрепям тенденцията в днешно време децата да се хранят здравословно. Да се хранят с повече плодове и зеленчуци. Солидарен съм с родителите, които възпитават своите деца по подобен начин. Трябва да присъстват и останалите видове храна, но предимство би трябвало да имат плодовете и зеленчуците.

– Какво очаквате занапред?

– Спрях да очаквам каквото и да било. Работя здраво и се старая да постигна душевен и професионален комфорт. Зависи доколко човек е готов да се бори. Гледам смело в бъдещето, ще продължа да съхранявам българското сега и завинаги!                             

Автор: Иво Ангелов за в. „Пенсионери“, 03.02.2021


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist