fbpx

Тодоровден е!

Written by on 16/03/2019

Тодоровден е!

Тодоровден!

По традиция на Тодоровден се организират надбягвания с коне, наречени „кушии“.

Първата събота от Великденските пости отбелязваме Свети Великомъченик Теодор Тирон. Библейската легенда разказва, че петдесет години след смъртта на светеца, император Юлиан Отстъпник продължавал да иска връщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, наредил на градоначалника в Цариград да напръска с кръв всички постни храни на пазара. Според преданието Свети Теодор се явил на Цариградския архиепископ Евдокий и му казал да предупреди вярващите да не купуват никаква храна през тази седмица, а основното им ястие да бъде жито. Така лукавият замисъл на императора бил разкрит.

В народната традиция Тодоровден се нарича Конски Великден, защото основните обреди са в чест на конете. Легендата разказва, че на този ден Свети Тодор съблича своите 9 кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лятото. По традиция на този ден се организират надбягвания с коне, наречени „кушии“. В състезанието участвали само семейните мъже, които притежават и управляват свое стопанство. Селяните предварително събират помежду си ечемик или малко пари като награда за победителя и го окичвали с венец.

Тодоровден е празник и на младите невести, омъжили се през годината и затова се нарича „Булкина неделя“. Според традицията до Тодоровден те нямат право да месят и да пекат хляб. Преди кушията жените измиват косите си с вода, в която поставят слама от яслите на конете. Водата изхвърлят на улицата след конете,  за да са дълги и здрави косите им като на конската грива.

Днес имен ден празнуват : Тодор, Теодора, Теодор, Божидар, Божидара, Дора, Дарина, Доротея и техните производни.

Честит празник!


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist