fbpx

Стоян Петков: Целият ми живот е свързан с фолклорна музика

Written by on 03/04/2019

 

Стоян Петков

Стоян Петков

Днес ще ви представим един човек, който вече добре познавате от нашия ефир. Той прави репортажи от много фестивали и концерти. Познавате го и от авторското предаване „Фолклорна усмивка“. Вечер пък разнообразява като водещ на поздравителното предаване „Празнична наздравица“. Може би вече се досетихте. Това е Стоян Петков

Как се чувстваш от другата страна на интервюто?

Това е първото ми фолклорно интервю, при това за Фен Фолк ТВ.

Поводът за това интервю не е журналистическата ти дейност, а твоята творческа кариера като изпълнител. Преди няколко месеца ти направи своя дебют в ефира на Фен Фолк ТВ с песента „Гледай ме, гледай, пиленце лале“. Ще ми разкажеш ли повече за нея?

„Гледай ме, гледай, пиленце лале“ е една прекрасна тракийска песен, която аз харесвам от много дълги години и си я бях набелязал още в студентските години, когато учих музика. Страшно много я харесвам и мисля, че след като получих възможността, разбира се, огромна възможност, за която искам да използвам камерата на Фен Фолк ТВ да благодаря на нашите продуценти г-н Виктор Касъмов и г-н Ненчо Касъмов, които ми дадоха възможността и шанса да запиша тази песен и им благодаря от цялото си сърце. Надявам се и хората също да възприемат добре тази песен, надявам се да ми се е получила интерпретацията. Само времето ще покаже.

Стоян Петков

Стоян Петков

Има ли нещо друго, с което тази песен е по-специална за теб, освен, че я свързваш с ученическите си години и освен, че е твоят дебют?

Нищо конкретно, нищо специално. Много от хората, когато започнах работа във Фен Фолк ТВ не знаеха, че аз по принцип от много години, даже от най-ранна детска възраст, колкото и клиширано да звучи, се занимавам с музика и целия ми живот е свързан с музика и с фолклора специално. Още от дете се явявам на доста фолклорни конкурси, на събори, познавам се с много музиканти. В студентските години в Музикалната академия също съм общувал с много такива и мисля, че както се казва рано или късно, когато имаш добра възможност и шанс да се покажеш отново в ефир това е най-адекватният момент, в който редом с работата ти като репортер да пробваш да запишеш и песни. Аз ще продължа, живот и здраве, така че съвсем скоро зрителите на Фен Фолк ТВ ще видят и следващата такава песен, която съм подготвил.

Казваш тракийския фолклор. Ти всъщност от къде си?

Аз съм роден в гр. Ямбол. До гимназиалния си период съм живял там. След това заминах в гр. Пловдив, където бяха студентските ми години. Бакалавърската и магистърската ми специалност съм завършил в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив. Доста години живях и работих там, но в един такъв момент си промених приоритетите в моя живот и прецених, че е по-адекватно да дойда на място като София, за да търся „големите възможности“ както се казва. Ще видим, само времето ще покаже.

Стоян Петков

Стоян Петков

Как всъщност се влюби в българския фолклор? 

Любовта към фолклора няма как да я придобиеш ти или го носиш в себе си или не. От дете във вкъщи се е слушало предимно и само народна музика. Има много големи светила в тракийския фолкор, от които съм се учил. Това са имена като Тодор Кожухаров – едно голямо име, което поздравявам. Разбира се изпълнители като Красимир Станев, светла му памет, изпълнител като Митко Богданов – голямо име в музикалния бизнес. Може би най-преломният момент в моя живот беше срещата ми с голямата изпълнителка, железния глас на България, както хората я определят. Недялка Керанова казва за нея, че е Майката на българската народна песен – Вълкана Стоянова. Имал съм възможността да участвам на нейните конкурси „Мараш пее“, които са се провеждали през годините и съм носител на първа награда в моята възрастова група с една от нейните песни, която изпях тогава „Продава се, кардаш, конче за хиляда“. Срещата ми с нея обърна живота ми на 320 градуса и реших, че трябва да продължа да се занимавам с музика.

Ти не си самоук талант. Вече спомена, че си завършил своето музикално образование. То фактор ли е, когато тръгнеш да се занимаваш с музика и да излизаш на сцената?

По-скоро не фактор, а помощ за един муикант да бъде нотно грамотен и така да има една музикална култура, която да му помага при избора на песните и това, което прави и представя на хората. Много е важно школовката на музикалните вузове на територията на нашата страна, така че е в плюс, но също така паралелно с това изиграва и ключова роля в живота на даден човек, защото те изгражда като изпълнител и като музикално грамотен човек, който да знае по каква линия и в каква посока да продължи.

А от коя страна ти харесва повече? Ти самият да си представяш изпълнителите или да си на сцената и да се изявавяш като изпълнител. 

Сега като ми задаваш тези въпроси и се чудя какво ли си мислят изпълнителите, когато така им насоча микрофона както ти срещу мене. Странно е усещането, но не мога да ги равнопоставя. И двете поприща си имат своя чар и своя магнетизъм и е удоволствие да ги вършиш.

Цялото интервю, както и изпълненията на талантливия Стоян Петков може да гледате в нашия YouTube канал:

 

 

 

 

 


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist