fbpx

Спасовден е!

Written by on 06/06/2019

Спасовден!

Спасовден!

40 дни след Великден цървата чества Възнесение Господне. Според Библията след своята смърт и възкресение Христос, заобиколен от учениците си и Богородица се изкачва на Елеонския хълм край Йерусалим и оттам се възнася на небето.

Празникът се нарича и Спасовден, защото с Христовото Възкресение завършва актът на човешкото спасение.

В народния календар седемте четвъртъци след Великден се почитат против градушка, а последния от тях Спасовден е свързан с култа към мъртвите. Според поверието на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък, затова в съботата след празника се отбелязва Черешова задушница.

Според българските народни вярвания на 40-я ден след Великден идват самодивите. Те берат и се кичат в цъфналия през нощта срещу Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните. Ето защо в навечерието на празника всички болни и недъгави отиват да на росенови ливади. Те носят със себе си кърпа, зелена глинена паница с вода, нова зелена стомна, бъклица с вино и погача. Това са даровете за русалиите самодиви. Около тези поляни обикновено има извор с лековита вода, в която болните се измиват.

Повече за празника ще научите във видеото:


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist