fbpx

Радостина Паньова: Моята сила е в македонската песен

Written by on 15/12/2018

Радостина Паньова: Моята сила е в македонската песен

Радостина Паньова

Радостина Паньова

Поводът да се срещнем с обичаната изпълнителка Радостина Паньова е поредната й нова музикална изненада в ефира на Фен Фолк ТВ. Предлагам ти да ни разкажеш коя е песента.

Както всеки път, така и този път ще има изненада. Най-новата ми песен, във вече моя дълъг професионален път, се казва „Ах, къде е мойто либе“. Една песен, която всеки е чувал, на всеки е любима и всеки човек изпитва едни особени емоции, когато чуе текста, мелодията и посланието, което носи тази песен.

Разбрах, че на едно много хубаво място сте снимали и екранизирали самата песен. Да ни кажеш къде снимахте и с кого работихте по направата на видеоклипа.

Идеята за мястото беше на режисьора Ненчо Касъмов, с който снимам вече за пореден път. Мястото е комплекс „Боже име“. Във видеото ще видите едни много интересни сцени, главната героиня съм аз. Също така важен момент е участието на музикантите от група „Корона“ с ръководител Сашко Митковски, които специално пристигнаха от Македония за снимките. Всъщност това са хората, с които заедно направихме всички песни от четвъртия ми самостоятелен албум. За визията се доверих на Цецо Андреев – грим и Момчил Спасов – коса. Един страхотен тандем, с който работя вече доста дълго време. Също така във видеото сменям две визии като едната рокля е на повече от 60 години, разбира се, с едни малки корекции от моя страна.

Да разбирам ли, че Сашко Митковски е музикантът, с когото си работила и по направата на аранжимента на тази песен? 

Да, точно така. Той направи аранжимента, искам да подчертая, че музиката е изсвирена изцяло с живи инструменти, което пък прави самата песен по-въздействаща.

В своята музикална биография, Радоска, ти имаш песни от различни фолклорни области, но все пак ще бъде интересно за всички нас да споделиш фолклорната област, в която се чувстваш най-силна, и в която обичаш да изпълняваш песни, които да представяш на широката публика и на твоите почитатели .

Всеки един изпълнител трябва да знае къде му е силата, да знае кое изпълнява най-добре. Моята сила е в македонската песен и в това съм твърде убедена. Но тук ще направя една поправка, защото в моята кариера аз имам само една родопска песен, която е включена в учебник по музика за 4 клас. Въпреки че познавам спецификата на всички фолклорни области доста добре, пак казвам, че моята сила е в македонската песен. Ще дам пример: един изпълнител, който е закърмен и израснал с обичаите и традициите на Родопа планина, той би изпълнил най-добре една родопска песен. Така е и с изпълнител от Тракия, Шоплука, Добруджа и т. н. Затова всеки каквото изпълнява най-добре трябва да го изпълнява, не мисля, че изпълнител, който пее всички стилове или всички фолклорни области може да има собствен стил.

Цялото интервю може да гледате в официалния YouTube канал на Фен Фолк ТВ:


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist