fbpx

Почитаме Св. Св. Константин и Елена

Written by on 21/05/2019

Почитаме Св. Св. Константин и Елена

Св. Св. Константин и Елена

Св. Св. Константин и Елена

На 21 май църквата почита паметта на император Константин и неговата майка Елена. Библейското предание разказва, че Константин през 313 г. издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Царица Елена ходи на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпънат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква.

Според народните вярвания на този ден се забраняват всякаква полска работа. Стопаните свързват празника с предпазването на реколтата от градушката. Вярва се, че Елена и Константин носят градушката в чувал. Това е денят на игрите върху огън, нестинарстовото, характерно за района на Странджа. На мегдана предварително се подготвя голяма клада от дърва. Вечерта те се запалват и всички се събират около огъня и слушат ритъма на ритуалния тъпан, а по-късно и хороводните мелодии, предназначени за обреда.

Когато огънят стихне останалата жарава се разстила в кръг. Около нея се развиват хората, а начело се носят иконите на Св. Св. Константин и Елена. В жаравата влизат боси нестинарите, които най-често са жени. Вярва се, че иконата на Светеца, която държат го предпазва от огъня. Изпаднали в транс нестинарите понякога изричат пророчески думи, гадаят бъдещето или общуват с умрели предци.

Днес имен ден празнуват Константин, Костадин, Костадинка, Елена, Еленка и други.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist