fbpx

Почитаме св. Мина – покровител на семейството и сираците

Written by on 11/11/2022

Почитаме св. Мина – покровител на семейството и сираците

Православната църква почита днес паметта на светите мъченици Мина, Виктор и Викентий.

Свети Мина е покровител на семейството, сираците и бездомните. Той се смята за патрон на всички народни лечители, знахари, както и на хората, поели на дълъг път.

Свети Мина е покровител и на жените, затова към него са насочени молитвите им за здраве на дома, за деца и челяд.

Пътниците също се обръщат към този светец и се надяват той да ги пази по далечните пътища на земята.

Закрила от св. Мина очакват и воините, защото някога светецът бил прочут и смел воин. Оттеглил се обаче в пустинята, защото дивите зверове били по-добри от хората езичници, насилници над вярващите християни. В края на III в. при император Диоклециан християните наистина били подложени на жестоки гонения. Макар изолиран от света, светецът отивал от време на време при хората, спорил с невярващите, разобличавал езичниците на публични места. Затова и бил жестоко измъчван, а през 304 г. убит. Добри християни погребали останките му, над тях построили църква „Св. Мина“. Вярвали, че ако му се помолят от сърце, той ще им помогне. Свети Мина наистина идвал в сънищата и мислите на хората и вършел чудеса.

Свети Виктор бил деен християнски проповедник в Италия през първата половина на II век, по времето на император Антонин. Успял да разпространи християнството в много градове. Но ревностни езичници го заловили, измъчвали го, дори му извадили очите и го обесили с главата надолу. Така той предал святата си душа на Бога в около 160 г.

Свети Викентий е роден в Уеска, Североизточна Испания. Бил високообразован проповедник на Христовата вяра и дякон на епископа на Сарагоса. Имал голям успех и привлякъл хиляди хора в Църквата. Но при гонението на Диоклетиан бил заловен, измъчван и убит през 311 г.

Днес имен ден празнуват Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist