fbpx

Почитаме Света мъченица Татяна

Written by on 12/01/2019

Почитаме Света мъченица Татяна

Света мъченица Татяна

Света мъченица Татяна

На 12 януари имен празнуват Татяна, Татян, Таня, Таньо, Таню, Татияна, Татяна, Траяна.

На този ден се почита паметта на Света Татяна. Тя е родена в Рим и още от дете е възпитана в християнството. Когато пораснала дала обет за целомъдрие и завинаги се отказала от светските удоволствия. По същото време на престола се качил император Александър Север, но бил още малък, затова вместо него управлявали висши сановници, които били враждебно настроени към християните.

Татяна била подложена на изпитание. Трябвало е да принесе жертва в храма на Аполон. Но тя отказала, била непреклонна и при опитите да я отделят от християнската вяра. Това разгневило римския градоначалник и заповядал да я изтезават.

Очите й били избодени, а тялото й било разкъсвано на парчета, но тя не се отрекла от вярата си. С Божията помощ след всяко посегателство тя възвръщала здравето си, а раните й заздравявали. Разбира се, гоненията не спрели. Опитвали се да я изгорят, но огънят гаснел, хвърлили я на лъв, но той я погалил като малко дете. Накрая заповядали да я обезглавят. Заедно с нея убили и баща й, защото разбрали, че и той е християнин.

 

 

 

 

 


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist