fbpx

„Песен за Петко Войвода“ в ефира на Фен Фолк ТВ

Written by on 06/02/2019

„Песен за Петко Войвода“ в ефира на Фен Фолк ТВ

Гайдарски състав "Петко Войвода"

Гайдарски състав „Петко Войвода“

На 7 февруари се навършват 119 години от смъртта на Капитан Петко войвода.

Днес в ефира на Фен Фолк ТВ направи премиера една величествена песен от сърцето на Родопите. Това е „Песен за Петко Войвода“ в изпълнение на Гайдарски състав „Петко Войвода“. Тя възвеличава революционера Капитан Петко войвода, който е посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България.

Аранжиментът на песента е дело на Иван Балабанов – създател и ръководител на Гайдарски състав „Петко Войвода“. Впечатляващо е, че в песента има рецитал, което много рядко се среща в българския фолклор.  Интересен е и записът на изпълнението, който не е направен в студио, а в Народно читалище „Светлина 1940“- София.

„Не ща везирин да ставам, не ща в сараи да седа, стига ми мене царството, дето ме тачи народа“ – това са думи на легендарния Капитан Петко войвода, които се рецитират в песента и й придават патос и мощ.

Не е случайна появата на „Песен за Петко Войвода“ точно сега. На 7 февруари се навършват 119 години от смъртта на Капитан Петко войвода. Тази година се навършват и 175 г. от рождението му.

Зад кадър на "Песен за Петко Войвода" в изпълнение на Гайдарски състав "Петко Войвода"

Зад кадър на „Песен за Петко Войвода“ в изпълнение на Гайдарски състав „Петко Войвода“

„Чрез „Песен за Петко Войвода“ ние искаме да изкажем своята признателност и уважение към този велик човек Капитан Петко войвода. Нашата цел е чрез музиката да направим мост във времето и да се докоснем поне малко до живота на един от националните ни герои.“, сподели с въодушевление Иван Балабанов.

Много оригинален е видеоклипът към песента, чиято идея и реализация отново е дело на Иван Балабанов. Заснет в в архитектурния и фолклорен резерват с. Широка лъка. Това е мястото, в което се е родила и развива родопската песен. Петко войвода се славил като защитник на Родопите, а в Широка лъка се намира къщата, която е била щаб на Петко войвода след Освобождението на България. Голяма част от снимките са заснети в Етнографския музей, който е наречен „конак“, защото къщата е била предназначена за турски административен служител. Освен това сградата е типично възрожденска, носи духа на миналото, в което сме имали славни и достойни българи като Петко войвода.

Освен Гайдарски състав“Петко Войвода“ във видеоклипа участват Сдружение „Наследство“, гр.Хисаря , както и клон на Гайдарски състав „Петко Войвода“ от гр.Пещера и много приятели и съратници. Любопитно е участието на най-малкия участник, който се казва Страхил и е само на 10 месеца.

Най-малкият участник във видеоклипа - Страхил, който е на 10 месеца

Най-малкият участник във видеоклипа – Страхил, който е на 10 месеца

„Като ръководител и създател на Гайдарски състав „Петко Войвода“ винаги съм се старал да пазя и възраждам родопското народно творчество по най-автентичния начин, така както ни е завещано от нашите деди. Клиповете ни също гледаме да са автентични, за да разказват истории за отминали времена. Защото не трябва да забравяме кои сме, а да помним историята си и прочутите войводи с техните славни чети, борили се за една единствена цел – Освобождението на Майка България от турско владичество.“, каза Иван Балабанов за творчеството на Гайдарски състав „Петко Войвода“.

Освен в ефира на Фен Фолк ТВ, може да гледате видеоклипа и в YouTube канала ни:

 

 

 

 


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist