fbpx

Отбелязваме Деня на славянската писменост и култура

Written by on 24/05/2019

Отбелязваме Деня на славянската писменост и култура

Деня на славянската писменост и култура

Деня на славянската писменост и култура

На 24 май празнуваме Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Този ден е и в чест на създаването на глаголицата от солунските братя Кирил и Методий. Първите известни свидетелства за честването на празника са открити в арменски летопис от 1813 г., където се споменава за честване на светите братя Кирил и Методий на 22 май 1803 г. в гр. Шумен.

За първи път по инициатива на Найден Геров на 11 май 1851 г. в епархийското училище Св. Св. Кирил и Методий в Пловдив се организира празник на Кирил и Методий, създатели на глаголицата.

Според църковния календар денят на светите братя се чества на 11 май. Свързването на датата 24 май с денят на славянската писменост и  българската култура произлиза от това, че след 1916 г. в България е установен Григорианският календар като държавен. Така денят на Кирил и Методий, отбелязван от българската православна църква на 11 май се измества на 24 по държавния и тази дата придобива по-голяма популярност. След 1968 г. църквата чества Св. Св. Кирил и Методий на 11 май, а на 24 е денят на българската просвета и култура и славянската писменост.

Честит празник!

 


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist