fbpx

„Орехови“ обичаи по време на емблематичния за село Оряховица „Празник на ореха“, в новия епизод на „Магията на традициите“

Written by on 09/06/2023

„Орехови“ обичаи по време на емблематичния за село Оряховица „Празник на ореха“, в новия епизод на „Магията на традициите“

Десетият епизод на „Магията на традициите“ ни отвежда отново в тракийския свят на община Стара Загора, но този път ни предстои обиколка на богатото на културни и природни забележителности – село Оряховица.

Галина Димитрова ще ни потопи в магията на обичаите на емблематичния за селото – „Празник на ореха“, който всяка година бива съпътстван от благотворителна кауза, организиран от кметството на с. Оряховица и НЧ „Развитие 1918“, съвместно с Община Стара Загора.

Водещата ни среща с кмета на с. Оряховица – Атанас Вапцаров, който разказва за историческото минало на селото – откритите тракийски гробници, археологични паметници и за пребиваването на Апостола на свободата – Васил Левски по тези земи. Кметът споделя пред камерата на Фен Фолк ТВ и колко е голяма ролята на НЧ „Развитие 1918“ в културния живот наОряховица.

В продължението на епизода харизматичната водеща ни среща с госпожа Димитрина Златева – самодеец и член на читалището, която разказва за традициите по време на „Празник на ореха“ и неговата символика. Следват засаждане на орехово дръвче и замесване на обреден орехов хляб.

За финал в десети епизод Галина Димитрова ще ни запознае с обичаите около Бабинден и забавната и весела част от този празник.

Не пропускайте да гледате десети епизод на предаването „Магията на традициите“ с премиера на:

В ефира на Фен Фолк ТВ 10 юни (събота) в 15:30ч.

Повторенията можете да гледате на: 11 юни (неделя) от 10:00 ч.; 13 юни (вторник) от 16:30 ч. и 15 юни (четвъртък) от 08:00 ч.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist