fbpx

Музей на гайдата бе открит в село Стойките

Written by on 27/06/2022

Музей на гайдата бе открит в село Стойките

За трета година се проведе Национален гайдарски събор „Апостол Кисьов“Той е дело на Инициативен комитет от членове на местното читалище и професионалисти в гайдарското изкуство на доброволни начала.

В празничните два дни от програмата, участие взеха ансамбъл „Борика“ от читалище „Пробуда“, село Стойките, гайдаря Иван Варимезов, както и най-малкия гайдар в България, Стоян Иванов, който стана и победител в тазгодишното издание на тв формата „България търси талант“.

Редом с всички обичани инструменталисти на сцената в село Стойките бе открит и първия официален музей на гайдата. С помощта на над 100 дарители, сред които и обичания фолклорен изпълнител Хамид Имамски музея вече радва всички гости, жители и посетители на село Стойките.

В музея са подредени над 150 експоната, като на всеки дарител представянето е с творческа автобиография, снимки, музика и видеа.

В експозицията намират място гайдаржии и майстори на гайди като Костадин Илчев, който събра 333 каба гайди за изпълнение за Рекордите на Гинес и Николай Беляшки, който е сред най-търсените млади майстори на каба гайда в момента.

В музея са поместени снимки и експонати и от работилницата на бай Дафо Трендафилов. Всеки посетител ще може да се запознае с творчеството на майстора на джура гайда Николай Андонов, както и гайдарджии от Ямбол, Айтос, Русе и др. Припомняме че, село Стойките е родното място на създателя на легендарния оркестър „100 каба гайди“- Апостол Кисьов.


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist