fbpx

Малин Домозетски: Любовта ми към музиката пламна изведнъж

Written by on 15/12/2018

Малин Домозетски: Любовта ми към музиката пламна изведнъж

Малин Домозетски

Малин Домозетски

Поводът за нашия разговор днес е, че ти си подготвил два фолклорни проекта, с които ще изненадаш приятно всички хора, които симпатизират на теб и на твоето творчество. Предлагам първо ти да разкажеш кои са заглавията на песните, с кого работи и къде снимахте.

Фолклорни проекти, както казваш, но на авторска основа. Песните и двете са авторски, създадени от много хубави творчески екипи. Една от песните се казва „Старият чинар“ на македонска фолклорна основа. Песен, с която творческият екип на песента спечелихме първа награда на фестивала „Пирин Фолк“ Сандански 2011 г. Авторите на песента са Сашко Митковски от Крива Паланка, Македония и поетесата Христина Димова, която в последните години също доста нашумя със своите хубави текстове на песни, написани за други мои колеги.

А втората песен?

Втората песен е една тематична песен, регионална по-скоро мога да кажа. Тя е песен за моето родно село – Крупник, намиращо се в Югозападна Блъгария, община Симитли. От доста години възнамерявам да възпея това село, защото е с дългогодишна история, с хубаво местонахождение, село, датиращо от XV-XVI век. Крупнишкото евангелие, небезизвестното, което се нахожда в Рилския манастир. Песента е описана с много малко думи, по много семпъл начин, обаче много ясно и точно описва бита, местонахождението на селото, неговите исторически богатства и т.н. Текстът е на известната поетеса Катя Кирянова.

А къде снимахте клиповете?

Клипът на тази песен за моето село, песента за Крупник, е снимана в Крупник. Много хубави кадри заснехме. Ще се радват и ще бъдат много щастливи всички от селото, мои приятели, земляци, съученици, с които се познаваме от детството. Повечето от тях живеят в чужбина, дълги години вече не се прибират почти в България и се радвам, че ще излезе в телевизионния ефир и хората ще бъдат щастливи да видят селото си по един хубаво представен начин. Тогава времето беше много хубаво, ясно, безоблачно, слънчево и с екипа заснехме уникални кадри.

Втората песен заснехме в Мелник. Песента се казва „Старият чинар“, както казахме, част от кадрите са снимани до един вековен чинар, много хубави кадри, много хубаво клипче се получи и там.

Има ли някакво конкретно послание, което искаш да отправиш чрез тези песни и клипове на хората, които тепърва ще се запознаят с теб като изпълнител в нашия ефир?

„Старият чинар“ е по-скоро патриотична песен, за българщината за нашия народ като цяло, за твърдостта на народа.

Разкажи ми малко повече за себе си, за да направим съпричастни и нашите зрители. За теб самия като изпълнител, за любовта към фолклора от колко години датира, местата, където могат да те видят, където се срещате с публиката?

Любовта ми към фолклора датира, да не звучи клиширано, откакто се помня, както казват всички. При мен е малко по-късно. Започнах да се занимавам професионално с музика и любовта ми към нея пламна изведнъж и така до ден днешен. Завършил съм музикално училище с инструмент тамбура, междувременно и пях, но пеенето в годините надделя.

Напоследък взимам участия по събори, сватби, тържества, партита с оркестри и самостоятелно.

В коя фолклорна област ти имаш афинитет специално да изпълняваш песни, тъй като съм те слушал няколко пъти, имал съм възможността и на живо да те чуя, препратката ми е към сръбско звучащите песни. 

Изпълнявам с успех и такава музика като се налага да пеем на партита. Смея да твърдя, че изпълнявам добре също и такава музика, но силата ми е във фолклора от Югозападна България, Пиринския  край.

Има ли някой конкретен изпълнител, от когото ти самия се вдъхновяваш като изпълнител и си се учил през годините от него?

Никола Бадев, който е основоположник на тази музика, чиито песни до днес се пеят и записват, неговият последовател Констадин Гугов, който беше един от най-добрите изпълнители на този род музика. Мисля, че са достатъчно, това са два емблематични образа, оставили огромно творчество зад гърба си.

Да разбирам ли, че може да чуем една от техните песни в твоя интерпретация след време?

Разбира се, аз имам записани такива песни. Предстои заснемането на клипове и за тях, така че при оформянето на един албум ще имам възможността да представя и тези песни.

Цялото интервю може да гледате в официалния YouTube канал на Фен Фолк ТВ:


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist