fbpx

Кирил Котев: Тази година през 2-3 дни ще има културни мероприятия в Община Сандански

Written by on 06/02/2019

В средата - Кирил Котев - кмет на Община Сандански

В средата – Кирил Котев – кмет на Община Сандански

Трифон Зарезан или Ден на лозаря е български народен празник в чест на Св. Трифон. Според народните традиции той е покровител на лозарите и винарите. Първоначално празникът се отбелязва на 14 февруари, но след като християнската църква приема Григорианския календар, Трифон Зарезан се измества и празнува официално на 1 февруари. Според обичая на този ден се извършва ритуално зарязване на лозите. Стопаните излизат на полето, зарязват няколко пръчки и поливат корените на лозата с червено вино. На някои места в страната се избира и цар на виното. Смята се, че в основата на празника стои древният култ към Дионисий.

Господин Кирил Котев – кмет на Община Сандански е пред камерата на Фен Фолк ТВ по повод големия празник Трифон Зарезан в село Плоски, община Сандански, здравейте!

– Здравейте и добре дошли!

Добре заварили! Изключително ни е приятно в тази толкова празнична атмосфера! В няколко изречения пред нашата камера и за всички наши зрители да разкажете за това, което се случва днес на територията на село Плоски.

– Жителите на село плоски са много силно свързани със земята, с нейното обработване. Те полагат много труд и старание и естествено отдават нужния почит към празника и към светията Св. Трифон, като си пожелаваме здраве и успешна година.

В местността „Кoрило“, преди да дойдем тук, се разигра един много интересен обичай, който аз специално за първи път виждам. Да ни разкажете за това, което ние видяхме пред нашата камера.

– Тук правим ритуално зарязване на лозята, с което се изричат думите за благословията за годината занапред и пожеланията, посипват се с червено вино, след което се качваме тук в центъра на селото.Има много музика, забавление и естествено хубаво вино.

Вижте ги – колко хора има на площада в село Плоски, господин Котев. Последните години българинът научи ли се да цени своите фолклорни празници и християнските празници, които отбелязваме по църковния календар?

– Мисля, че има, да има едно обръщане към народните традиции и обичаи, народната българска музика, което мен лично ме радва.

Празника в село Плоски по случай Трифон Зарезан

Празника в село Плоски по случай Трифон Зарезан

Каква беше 2018-та година, която изпратихте? Как я изпратихте?

– 2018-та беше една година, която в личен и в работен план беше изключително успешна, натоварена, и може би затова не усетихме времето колко бързо мина. Надявам се, че 2019-та , обаче, ще успеем да надградим в името на доброто на всички жители на нашата община.

Вие какво сте си поставили като амбиция и целите, които сте си предначертали специално за развитието и самата инфраструктурата на Община Сандански през 2019-та година или поне в началото?

– Нашата община е доста голяма и тежка – 55 населени места извън града – пожелавам си що се отнася до инфраструктура, да може всеки жител да усети подобрение, тъй като 55 населени места са много.

А откъм културен календар?

– Откъм културен календар миналата година беше изключително наситена, а тази година по проекта, който имаме, мисля, че ще успеем да подобрим резултата от 2019-та година. През 2-3 дни ще има някакви културни мероприятия – било то театри или фестивали, но пък като туристически център, мисля, че това е пътят за популяризиране на общината и за развитието на туристическия бранш.

На Трифон Зарезан какво ще пожелаете на всички наши зрители и на хората, които днес са тук, на площада на село Плоски?

– Да бъдат живи и здрави, а на хората които се занимават с лозя, да бъде една успешна година, да получат едно грозде, което е добро за вино, а на всички други здраве и успех.

Снимки: Община Сандански

Целия репортаж може да гледате в YouTube канала на Фен Фолк ТВ:


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist