fbpx

Ива и Велислава Костадинови: За нас е важно да караме хората да изпитват гордост

Written by on 24/10/2019

Ива и Велислава Костадинови: За нас е важно да караме хората да изпитват гордост

– През последните седмици предизвикахте фурор с песента „Чула ли си“, с която правите модерен прочит на българския фолклор. Как се случи тази трансформация да направите парче с модерно звучене?

Ива: Винаги сме искали да експериментираме, но никога да не изоставяме фолклора. Тази песен е на фолклорна основа със съвременно поп звучене, чиито аранжимент е дело на Светлин Къслев. Това показва, че не изневеряваме на жанра, оставаме си такива, каквито сме – млади носители на любовта към българския фолклор. Каквото и да правим, ще бъде свързано с него. Интересно ни беше да видим какво ще се случи, ако се смесят стиловете.

Велислава: Мисля, че ни се получи доста добре. И в най-смелите си мечти не сме очаквали такъв резултат. Когато чухме за първи път цялата песен, се влюбихме в нея. Казахме си, че ще въздействаме на младите хора – слушайки тази песен, 100% ще си отворят очите и ушите за автентичния фолклор.

– Имахте ли трудности при избора на песен и нейното реализиране?

Ива: Един ден с Велислава си казахме, давай да действаме, няма за кога да чакаме. Имаше и други песни, които можехме да направим, но нито една от тях не ни докосваше, да си кажем: „Ей това е песента!“. Когато чух това парче, се консултирах с нашия пример в музиката и живота, нашата баба Гунчето. Реално това е първият ни проект, в който тя няма абсолютна никаква намеса – нито в стайлинга, нито в избора на песен, аранжимент или заснемане на клипа.

Велислава: Още първия ден, в който отидохме в студиото, започнахме да правим песента.

Ива: След 20 минути бяхме готови. Всичко се случи изключително бързо, буквално за миг. Беше много приятно, в студиото имаше творческа обстановка.

– Какво ви каза баба ви, когато чу и видя завършения проект?

Ива: Първо чу песента и каза: „Браво, браво, много яко, много ми харесва“. Когато видя клипа, се зарадва и каза, че е много горда с нас. И е доволна, че хем сме модерни, хем сме запазили една тънка граница, която не бива да се минава. По нейни думи всичко е направено достойно.

Велислава: Поощри ни и ни каза, че и това ни се удава. И сме много щастливи. Песента и видеото носят послание, което е важно за нас. Нека всеки, който има желание, да го изгледа и сам за себе си да разбере какво е посланието.

– Чрез такива песни ли могат да се привлекат младите хора към фолклора?

Ива: Според мен има интерес към фолклора ни от младите хора. Да, това е един от начините, по който можеш да стигнеш до по-голяма младежка аудитория. Те това харесват. Но това е и път да им се отворят очите за автентичния фолклор. Той е много красив и богат и е нашата съкровищница. Всеки българин, независимо от възрастта си, трябва да го цени и обича във всичките му варианти.

– Коя етнографска област ви лежи най-мило на сърцата?

Велислава: Имаме наш самостоятелен албум, както и още един с Гунчето. Сега подготвяме още един албум. Имаме песни от почти всяка област. Хубаво е, когато имаме участие, да поднесем на хората от региона песен, която си слушат. Но най-много обичаме македонската песен. Гунчето пее предимно такива песни и ни е закърмила с тях. От малки ходим на концерти и репетиции с нея. Тя ни е въздействала. Всяка фолклорна област си е хубава сама по себе си и затова не бива нито една да се изтъква.

– Какво се промени за вас, след като на тазгодишното издание на „Пирин фолк“ спечелихте голямата награда?

Ива: За втори път се явихме на конкурса. Щастливи сме, че песента беше високо оценена от журито и публиката. Означава, че добре сме си свършили работата и сме въздействали на хората.

Велислава: Не мисля, че нещо се е променило, ние сме си същите. Може би сме доста по-разпознаваеми. Има интерес от много хора, получаваме хубави писма в социалните мрежи.

Ива: Пишат ни дори, че благодарение на нашите хубави песни имат какво да си публикуват в профилите в социалните мрежи на националните празници. Това ни прави много щастливи. За нас е важно да забавляваме хората и да ги караме да изпитват гордост. Макар че нашата музика невинаги е за забавление, понякога може и да те натъжи. В нашия репертоар присъстват всякакви видове песни. Имаме песен за Георги Измирлиев. Предполагам, че мнозина знаят, че той е бил обесен. Песента е много въздействаща. Винаги я пеем, дори по празници. И изтъкваме, че сме свободни благодарение на хора като него. И затова ги имаме празниците. Песните невинаги развеселяват.

Ива и Велислава Костадинови

Ива и Велислава Костадинови

– Велислава, учиш в НАТФИЗ. Разкажи повече за актьорския си талант.

– През май догодина завършвам. Изключително съм благодарна, че попаднах в класа на Стефан Данаилов. Той ми даде много житейски уроци, както и за театралната сцена. Академията за мен беше като да повторя отново училище, защото се изградих не само като актриса, но и като личност. Видях мои слаби страни, върху които работих. Предполагам, че много хора си представят, че е лесно да излезеш на сцената и да играеш. Всъщност е много по-дълбоко. Зад гърба си вече имам един филм, но още не мога да се нарека актриса, тъй като трябва да натрупам още опит. Изобщо не очаквах да ме изберат за филма „12А“. Радвам се, когато ме изберат. Когато се захвана с нещо, искам да го правя по най-добрия начин. А какво ще ми се случи оттук нататък, само Господ знае. Както с пеенето, така и с актьорството.

– Ива, как се оказа на една сцена с Орлин Горанов?

– Аз съм част от изпълнителите на представителния ансамбъл на въоръжените сили към Националната гвардейска част. Нямам общи песни с Орлин Горанов, но излизаме на една сцена с него, защото имаме общи участия. Щастлива съм, че имам възможност да се докосна до изпълнител като него. Там колеги са ми още Маргарита Хранова, Райко Кирилов и баба ми. Много ми е приятно да черпя опит от тях, те за мен са идоли. Но и са чудесни хора. Уча се от тях не само за сцената, но и като житейски опит.

Автор: Иво Ангелов за в-к „България днес“


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist