fbpx

Ива Давидова: Защитник съм на патриотичните български песни

Written by on 15/12/2018

Ива Давидова: Защитник съм на патриотичните български песни

Ива Давидова

Ива Давидова

Намираме се на една прекрасна историческа забележителност, популярна в цялата ни страна – Цари Мали град в община Самоков. Предлагам ти да ни кажеш защо днес сме тук.

Ти сам го каза. Това е една от най-известните ни исторически ценности. Още повече, че реставрацията е наистина достойна за уважение, изглежда страхотно. Моите поздравления към Община Самоков, благодарение на Община Самоков съм тук, благодаря на кмета и на целия кметски екип, на пиара на Община Самоков, че ми позволиха да снимаме тук и така ще се радвам на малко по-различни визии в моите клипове.

Спомена клипове, а в момента ти екранизираш няколко музикални изненади, които предстоят скоро да се случат в ефира на Фен Фолк ТВ. Какво ще видим от теб, виждайки и начина, по който си облечена да разбирам, че очакваме едно продължение на вече емблематичната песен от твоя репертоар „Кой уши байрака“?

Изненади, естествено. Винаги гледам да съм различна и провокативна, защото не се смятам за типичната фолклорна певица.

Ива Давидова

Ива Давидова

Това е една много старинна пушка. Благодарение на „Чакър войвода“, едно патриотично сдружение, едни прексрасни хора, които участват във възстановка, която заедно правим и аз съм като генерал тук на Цари Мали град. Винаги съм обичала такъв тип антики, чак се замислям колко ме привлича да не взема да стана един колекционер. Това е само бутафорно засега, но застрелях един ага във възстановката, така че скоро зрителите на Фен Фолк ТВ ще го видят.

Какво послание искаш да оставиш чрез тези песни на своята публика и хората, които тепърва ще им се наслаждават в ефира на Фен Фолк ТВ? 

Искам да кажа най-вече, че патриотизмът не е точно вълна, както напоследък се гледа на нещата. Патриотизмът е убеждение. Аз цял живот съм била патриот, никога не съм предала българската народна песен, никога не съм предала традициите. И смятам, че така е естествено с течение на обстоятелствата да се появявам и по-различно облечена. Смятам, че ми отива и смятам, че съм един истински защитник на традициите, на обичаите, на истинските патриотични български песни. Какво да пожелая? С начина, по който все пак по-модерно представяме автентичността, все повече млади хора да се обръщат към фолклора и да се гордеят още повече, че са българи.

Цялото интервю може да гледате в официалния YouTube канал на Фен Фолк ТВ:


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist