fbpx

Ива Давидова: Да развееш трибагреника е голяма отговорност

Written by on 06/03/2019

Ива Давидова

Ива Давидова

Иве, нека те върна към двойния ти юбилей. Странно е, че млада жена като теб, е на сцената вече 15 години. Какво е усещането?

– Ако за хората едва ли не е нещо необичайно, че от 15-годишна работя и с това си изкарвам хляба, за мен е нормално и естествено. Като влязох в езиковата гимназия, моята цел беше директно да отида след това в Германия, за да продължа обучението си и да работя. Да, обаче Господ беше решил друго. Баща ми, лека му пръст, работеше в тогавашното студио „Веселина”. Имаха кастинг за млади изпълнители, на който аз се явих на абсолютен бъзик. Не съм очаквала, че 14-годишна ще ме вземат да се занимавам професионално. Бях първата, която продуцираха, направиха ми клип и като се тръгна така…, та вече 15 години. Последните 10, от които години работя в Арамюзик.

Явяваш се на концертите си, облечена като Райна Княгиня. Какво чувстваш, когато развяваш байряка?

– Това на първо място е отговорност – да излезеш с трибагреника. Чувствам се истински горда българка и жена, облечена като голямата историческа личност Райна Попгеоргиева. Особено, когато пея пред българските общности в Европа, тръпката е невероятна и сълзите напират в очите ми. Патриотизмът в последните години се засили, макар че доста колеги го преекспонират като един вид успешна формула, която работи сред хората. Само че аз, откакто се помня, съм патриот и поддържам любовта си към родния фолклор и традиция. Израснала съм в изключително семейство с много ценности и именно от там е възпитанието ми. Вдъхновяват ме силата на българина и безброй горящи очи на моите концерти из цялата страна, когато заедно запеем патриотични песни. Из знайни и незнайни кътчета на родината всички запяват с мен „Кой уши байряка“, а когато заедно развеем трибагреника, атмосферата става уникална.

Ти си магистър по психология си. Смяташ ли някога да практикуваш тази професия?

– Дипломирах се като магистър по правна (юридическата) психология, но не съм сигурна, че ще се занимавам с това. Бакалавърът ми е обща психология и по-скоро ми се работи нещо от сорта на психотерапията. В последно време много се засилиха депресиите, живеем в тревожен свят. По-скоро ми се ще нещо, което да помага на повече хора, отколкото да е тясно специализирано в криминалната сфера. Тя е доста тежка материя, а аз съм много чувствителен човек. Не крия обаче, че криминалната психология ми е голяма страст.

По този повод да те попитам, как съжителстват под един покрив народна певица и полицай?

– Владо е бивш полицейски шеф, в момента работи към териториално управление „Митници”. Докато беше полицай, имахме много общи теми. И до ден днешен, когато той чете криминалните хроники, ги обсъждаме, коментираме различни събития. Още повече, че мъжът ми също е завършил психология.

Наскоро отбелязахте годишнина на баща ти, с когото сте били много близки. Имаш ли усещането, че те подкрепя свише?

– Докато беше жив, с баща ми имахме уникална връзка. И визуално приличам на него, но и душите ни бяха сродни. Имаше моменти, в които се разбирахме само с поглед. Всеки знаеше какво преживява другият. Тази връзка не може да се загуби. Въпреки че 4 години го няма физически, аз го усещам на духовно ниво. Сънувам го, когато имам нужда от подкрепа в по-тежки моменти. А на едно участие усетих присъствието му на сцената до мен. Може да ме помислят за луда, но имах такова преживяване. Откакто татко си отиде, много повече ми върви и в работата, и в личния живот. Вярвам, че по някакъв начин той ми помага отгоре.

Разкажи ми повече за другия специален мъж в живота ти – Владимир.

– Той е много обичен, грижовен и отговорен съпруг. Може да се разчита на думата му. Освен това Влади е и много ръкат – прави абсолютно всичко вкъщи. Много го бива, не се страхува от работа. Обичаме да пътуваме заедно, имаме куп общи неща. Бяхме близо 3 години заедно, а на 22 ноември м. г. сключихме брак.

Направил ти е предложение в църквата на преподобна Стойна на люлката, закачена на чинара, който е на 1300 г. После подписвате таен брак, само с кумовете ви. Продължават ли романтичните изненади от негова страна?

– Ооо, продължават, разбира се. Много ми харесва в него това, че е сериозен мъж, стои си тежко на мястото, но обичта му се проявява в изключително романтични жестове. Последно беше облепил цялата къща с листчета, но които пишеше „Обичам те!”. Нямаше повод, просто така. И двамата не харесваме принудените празници. Правим си ги, когато ни идва отвътре.

Четох, че кумовете са ви подарили на сватбата круиз. Бяхте ли вече на него или тепърва ви предстои?

– Плануваме го, избрали сме и маршрута, но не искам да говоря предварително. Като мине, ще ти разкажа. (Смее се.)

Облечена си като генерал в клипа на песента „Боят настана”. А у дома кой е генералът?

– Ааа, аз съм само на сцената, вкъщи мъжът ми си е генерал. Не мога да иззема неговите функции. А аз съм… подполковник. (Смее се.)

Ива Давидова

Ива Давидова

Иве, обичаш конете, откъде се роди тази любов?

– Така е, изключителна любов изпитвам към тях. Може би защото съм зодия Стрелец, а нейният символ е кентавър. (Смее се.) Конете са много благородни животни, усещат енергията на хората. Аз като цяло обичам животните. Вкъщи гледаме котка, в двора имаме два котака и едно куче. Като видя някое бездомно животно, влизам в магазина и му купувам храна. Има моменти, в които усещам, че те са по-добри от хората, защото са искрени и чисти…

Не мога да подмина и темата за „живата вода” от извора в Боснек, която пиеш…

– Около тази вода има голяма мистика. Смята се, че змейската глава, от която тя струи, е направена в знак на благодарност от болярина Кракара, защото, благодарение на нея, се е излекувал от тежка болест. Казват, че тя дава вечна младост и потича само, когато добър човек я повика с „Идвай, водо“. И аз съм свидетел, че наистина при някои хора не тече, не мога да си го обясня. Чувствам се много заредена винаги, когато пия от нея. Аз съм потомка на старите боснежки родове Чакови и Бикови, които са били много добри и работливи. Боснек е с уникална природа и много колоритни хора. От там е и моят баща.

Кажи ми, като млада съпруга, обичаш ли да вълшебстваш в кухнята?

– Учудващо за всички приятели и роднини много обичам.

Защо пък се чудят толкова?

– Защото никога не съм била домакиня. Признавам си пържени картофи не можех да направя, толкова бях боса. През последните години обаче, сякаш ми идва отвътре, понаучих се. Много обичам да изненадвам Влади – преди да се прибере от работа, да съм сготвила и да съм украсила масата. И на мен самата много ми допада семейния уют. Умея да правя доста вкусотии – кавърми, капами. Той обича повече месо. Приготвям страхотен чийз кейк. След като постоянно обикалям из България, изморявам се и после ми е хубаво у дома. Обичам да домакинствам, чувствам се много добре.

Разбрах, че обичаш шоколад. Това ли е изкушението, пред което не можеш да устоиш?

– Ами, като всяка жена… (Смее се.) Определено обичам шоколад и това е най-големият ми грях. Другият ми голям грях са тестените храни, но през последните години се опитвам да се ограничавам, защото от тях сериозно се трупат килограми, а моят метаболизъм е доста ленив. Затова ограничавам тестото и сладкишите, наблягам на черния шоколад и се опитвам да се храня здравословно и разделно.

А вечер като седнете с Влади, кое е любимото ви питие?

– Обикновено пием вино – розе или бяло, много рядко червено. Той като мъж, понякога със салатката си сипва ракия, но аз не съм по това питие. И двамата обичаме уиски.

Разбрах, че не ходиш на фитнес. А как се грижиш за фигурата си?

– Разхождам кучето, то е белгийска овчарка и много обича да тича. Покрай него и аз се раздвижвам. (Смее се.) Често правя разходки в планината, много ходя пеша. Това за мен е истинският фитнес, така се чувствам най-добре. Преди години ходех редовно, но явно се пренаситих и ми стана скучно. Сега не издържам повече от час. Не ходя на хоро, а все се каня да започна. Обичам народните танци, особено типичното граовско хоро. То е за професионалисти. Пак ти казвам, това е истинският фитнес, не ти трябва кардиотренировка.

И нека завършим с твоето пожелание към нашите читатели.

– Пожелавам им много домашен уют, отрупани трапези и висока оценка от любимия човек, за когото са готвили. Да им се получават ястията и да се радват на семейно щастие и наздравици с близките си хора.

 

Интервю за сп. „Вкусотии в чинии“, автор: Маргарита Колева


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist