fbpx

Започва дългоочакваният курс по тамбура във Велинград

Written by on 03/11/2018

Започва дългоочакваният курс по тамбура във Велинград

Във Велинград откриват курс по тамбура

 

В град Велинград откриват курс по тамбура. Подобна дейност в града не е имало от 15 години. Възраждането на уроците по тамбура е дело на Образцово народно читалище „Св. Св. Кирил и Методи – 1905“, гр. Велинград, което спечели проекта „Тамбури дрънкат“, чрез който ще се провежда обучение на деца и възрастни, които имат интерес и желание да свирят на тамбура. Преподавател ще бъде композиторът от Благоевград Петьо Кръстев.

Според секретаря на читалището Иван Пещерски „тамбурата за Западните Родопи не е просто музикален инструмент. Тя е част от родовата памет. Тя също разказва историята на рода. Предавала се е от дядо на внук, от баща на син. И днес сме свидетели на тази родова приемственост, защото и малкото останали тамбурджии са наследили тамбурата и майсторлъка да свият на нея от техните бащи или дядовци. В допълнение към това е важно да се знае, че тамбурджиите и в миналото, и сега се ползват с особена почит и уважение, тъй като без звъна на тамбурата празника е като хляб без сол.“

Проектът „Тамбури дрънкат“ е дългоочакван от ОНЧ Св. Св. Кирил и Методи – 1905″. Уроците по тамбура ще възродят традицията, която е характерна за региона и е свързана с този инструмент. Школата има за цел не само да даде познания за характеристиките на тамбурата и начина, по който се свири с нея, но и да предаде знания за местния фолклор и традиции, както и за историята на самия край. Това е една много важна стъпка за Западните Родопи, защото чрез този проект се прави опит да се възстанови съществувалата тамбурашка група. По този начин ще се запази връзката между старите музиканти и младежите, които сега прохождат в това начинание, освен това читалището като институция ще се затвърди като пазител на традициите, фолклора и сплотеността на общността.

Източник: БНР – Радио Кърджали


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist