fbpx

Емил Илиев: Постоянството ни наложи като марката „Малешево пее и танцува”

Written by on 03/11/2018

Емил Илиев: Постоянството ни наложи като марката „Малешево пее и танцува”

Емил Илиев – кмет на Община Струмяни

Емил Илиев – кмет на Община Струмяни

Кметът на Община Струмяни Емил Илиев за поредна година застана пред камерата на Фен Фолк ТВ, за да сподели впечатленията си от юбилейното издание на международния фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“ – 2018.

– Как сте?

– Уморени, но щастливи, че вече сме на зряла възраст да празнуваме 15 години юбилей на този толкова обичан и престижен фестивал „Малешево пее и танцува”, който се провежда ежегодно през месец октомври на територията на село Микрево, община Струмяни.

– Бяха ли постигнати и опровергани целите, мисията и амбициите, които си бяхте предначертали преди неговото реализиране тази година?

– Когато виждаме крайния резултат, когато виждаме щастието в очите на участниците, които са тук през тези дни, когато виждаме и състави от емигранти – българи в други държави, в случая участници от Унгария, Молдова, българи, които живеят в тези страни, включително и българи, които работят в Малта и са тук, хора, които поддържат българската традиция. Какво по-хубаво от това да бъдем щастливи, че българският дух ще бъде и ще пребъде.

– Според вас какво прави отличителен и автентичен, и различен от всички останли фолклорни фестивали, които познаваме на територията на нашата страна, „Малешево пее и танцува” и е толкова успешен вече петнайста година?

– Постоянството. Постоянството е нещото, което ни наложи като марката „Малешево пее и танцува”. Постоянството е нещо, което като една малка капка дълбае постоянно, за да се случи този огромен резултат, който виждате и в тази съботна вечер при официалното откриване на фестивала. В днешно време има много фестивали на цялата територия на България. За мен по-важното е, че все повече хора се завръщат към автентичното, към запазване на традицията и същевременно желанието и на младите хора да се запознаят с битието преди тях – в случая баби, дядовци преди много, много години.

– Препоръка може би от ваша страна към всички хора, които са се запътили към фестивала и през следващата 2019 г.

– Както всяка година анонсираме следващото издание и ние ще кажем същото през утрешната вечер в заключителната Гала вечер. Очаквайте неочакваното, защото „Малешево пее и танцува” е магия, „Малешево пее и танцува” е мистика. Заповядайте, за да го усетите.

Цялото интервю гледайте в ефира на Фен Фолк ТВ, както и в официалния YouTube канал на медията:


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist