fbpx

Д-р Костадин Коев: Винаги на Бабинден съм с народна носия

Written by on 24/01/2019

Д-р Костадин Коев: Винаги на Бабинден съм с народна носия

Д-р Костадин Коев - кмет на Община Велинград

Д-р Костадин Коев – кмет на Община Велинград

Какво се случва на територията на Община Велинград и това, което вие подготвихте днес като културно-развлекателна програма за всички гости на града?

– Днес целия град празнува Бабинден. Един прзаник, които се е зародил в началото на миналия век и оттогава от поколения на поколения се предва и в момента е любим празник за всички велинградчани. Всяка година на 21 януари празнуваме изключително тържествено. Вие видяхте, че имаме специален ритуал – „даване име на дете“. Тук в Община Велинград имаше записани над 95 деца, на всяко едно дете му „дадохме име“.

Аз пък въведох традиция винаги на 21 януари да съм с народна носия. От Общинска администрация се прие с ентусиазъм. Оттук нататък майките се обличат в народни носии и бабите, и малките децата бяха тази сутрин в носии, което естествено приповдига настронието и хората го приемат като един много личен празник за Велинград.

Бабинден във Велинград

Бабинден във Велинград

Какво е по-специалното в провеждането на Бабинден на територията на Велинград от останалите места, където на днешния ден се провежда същия ритуал?

– Във Велинград се чества много официално, много тържествено. Във всеки дом, в които има новородено, има бабинче се канят най-близките, приятели, познати и се събират множество хора, които го отпразнуват по подобаващ начин, защото от детето по-голяма радост да ти дойде вкъщи няма. И хората го приемат като такъв празник и това, което ни различава и отличава от останлите е, че ние му отдаваме голямо значение. Виждате, че аз и целия мои екип организирахме много богата културно-развлекателна програма. Направихме един древен ритуал, на който в „Каменица“ му казват „поливане“. Идва малко дете, поливат го, вричат го и т.н. Просто самото събитие се приема от местното население като много хубав празник.

В празника взе участие талантливата изпълнителка от ефира на Фен Фолк ТВ - Радостина Паньова

В празника взе участие талантливата изпълнителка от ефира на Фен Фолк ТВ – Радостина Паньова

На сцената на площада във Велинград видяхме, че бяха отличени и няколко светила, които вие днес наградихте. Само ако може като имена да споменем и кои са хората, които допринесоха празникът да изглежда по този начин?

– Естествено всяка година ние номинираме акушер-гинеколог №1. Тази година също имахме. Д-р Славов беше официално награден, към наградата включваме един спа пакет от 3 дни, така че докторът предполагам се е възползвал от това нещо. Той е от „Майчин дом“, София и заслужено беше награден. Също и нашият д-р Радичев, който има доста заслуги и тази година в нашата общинска болница са се родили 159 деца.

 

В празника взе участие младият изпълнител от ефира на Фен Фолк ТВ - Стоян Петков

В празника взе участие младият изпълнител от ефира на Фен Фолк ТВ – Стоян Петков

Цялото интервю с кмета на Община Велинград – д-р Костадин Коев, както и интересни моменти от празника във Велинград по случай Бабинден, може да гледате в официалния YouTube канал на Фен Фолк ТВ:


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist