fbpx

Д-р Вяра Церовска: Най-малкият участник на „Сурва“ е на 10 месеца

Written by on 07/02/2019

Д-р Вяра Церовска - кмет на Община Перник

Д-р Вяра Церовска – кмет на Община Перник

Екипът на Фен Фолк ТВ за поредна година посети град Перник, където на 25, 26 и 27 януари се проведе 28 издание на Международния фестивал на маскарадните игри – „Сурва“.

Маскирането идва от далечното „край време“, онова „край време“ наричано паганистично, в което човек е влизал в кожата на животно – тотем  и е търсел своето място в космическия ред. От тогава до днес това маскиране е живо.

Маска от 28 издание на Международния фестивал на маскарадните игри "Сурва" 2019

Маска от 28 издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2019

Кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска застана пред нашата камера, за да ни разкаже повече за фестивала:

Здравейте! Честит празник и поздравления за прекрасната организация!

– Здравейте! Добре дошли в сърцето на Сурва в столицата на маскарадните игри Перник. Добре дошли на най-зрелищното, най-авторитетното и най-прекрасно зимно събитие – фестивала Сурва.

Трудно ли се организира 28 издание на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“?

– Много работим за това да има добра организация. Надявам се всичко това, което сме направили месеците назад да направи фестивала по-спокоен, по-красив, по-зрелищен, по-атрактивен и наистина всичко това, което нашите 7500 участници са подготвили за публиката да бъде показано по най-красивия начин.

Много гости казахте, че се очакват. Знаем ли колко годишни са най-малките сред тях и най-възрастните? 

– Днес, когато бях на откриването на работилницата за маски, имаше едно дете, което беше на 10 месеца заедно с дядо си. По регламент на нашия фестивал не могат да участват деца по-малки от 3 години, но желанието им да се включат наистина е може би с първото осъзнаване. Те се чувстват много щаст

Един от младите майстори на маски

Един от младите майстори на маски

ливи, че са част от този фестивал, затова ние правим фестивала. Ето сега започваме младежко дефиле, което е специално за учениците – „Сурвакариада“, което е в центъра на града от 14 ч. След това ще започне откриването на фестивала. В самия фестивал ще се включат всякакви възрасти – внуче, правнуче, дядо, татко. Цяла фамилия се приготвя месеци назад специално за днешния ден, утрешния и вдругиден.

Какво ще бъде по различното на тазгодишното издание на „Сурва“?

– Всяко издание запазва традицията. Това всъщност е най-ценното. Именно тази автентичност, която ние постигаме ни нареди като част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Това е сърцевината на нашия фестивал – обичаят „Сурва“. Всичко, което се случва около този фестивал е различно, ново, но запазва темата, която е именно от този обичай.

Целта на „Сурва“ е да изгоним злите сили. Как ще ги изгоним? 

– Виждате. С толкова много мистично танци, с толкова много звонци, с толкова много маски, с толкова много ликове. Всичко това е насочено към една цел. Да победи доброто. Да бъде! Такъв е девизът на „Сурва“, на войводите, които водят своите групи.

Цялото интервю, както и други интересни кадри от Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ може да гледате в нашия YouTube канал:


BG MUSIC RADIO Очаквайте скоро

Current track

Title

Artist